5 Mar 2011 | Personbästa på gädda!!

Skrivet av Fiskare #1245.
Deltagare: Fiskare #1247

Idag var en helt magisk dag på isen. Björnie skulle komma lite senare så jag tog bilen till isen och var framme vid 9-tiden. Väl framme på isen möttes jag av två Övikskillar som nyss dragit upp en gädda. Solen sken och det var perfekt väder om man bortser från den stundtals ganska starka vinden. Jag började i alla fall med att borra ett par hål och satte ut mitt första spö. Efter jag satt ut det andra spöt ringde jag Björnie för att kolla läget. Just under tiden vi pratade började lina rusa ut ur rullen.

-FISK!, skrek jag till Björnie i telefonen.

Jag satte mothugget och började drilla en väldigt stark gädda, en gädda som jag snart skulle inse inte rymdes i mitt lilla 100mm's hål. Jag lade telefonen åt sidan och Micke och Tomas som grabbarna hette kom till undsättning och borrade upp ett till hål bredvid mitt med deras 150mm-borr. Dessvärre hände det som vi anade skulle hända, linan gick av. Nu fick jag i alla fall låna deras borr i fortsättningen så att den här händelsen inte skulle upprepas.
Jag satte snabbt ut en ny strömming i det hålet och kanske 10 minuter senare small det på i det hålet igen. Den här gången gick det bättre och jag landade dagens första på 4 kg. Jag hann även få en till liten gädda innan Björnie m. familj kom halvtimmen senare.

Jag var precis i färd med att rigga mitt tredje spö då jag såg vippan på ett spö flög upp. Jag sprang till hålet och ropade efter Björnie. Väl framme vid hålet rusade linan ut för att sedan stanna. Dags för mothugg. Stumt. Fisken känns inte så överjävligt stor utan jag tror den är "ganska stor" till en början. Den började dock att rusa väldigt mycket och var riktigt stark.

Hela Björnies familj inklusive Micke och Tomas stod nu samlade runt hålet för att bevittna händelsen. Efter en stunds fight började gäddan närma sig hålet och nu började det bli oroligt. Jag kände att gäddan troligtvis var för stor för 150mm's-hålet. Jag dök ner med handen i hålet och fattade kände ett grymt stort huvud, och tog sedan ett gälgrepp.
-Fan den ryms ju inte i hålet!

Med en smärre kraftansträngning kom gäddan upp på mattan. Många glädjerop och dylikt yttrades från alla runt hålet. Efter vägning och mätning (11,05 kg , 110 cm lång, 53 omkrets) skulle den då släppas tillbaka, men rymdes inte i hålet. Vi fick då använda yxa och borr för att göra ett större hål där den till vår lättnad kunde simma ner under isen igen. YES!! ÄNTLIGEN EN 10+!!! Glädjen var enorm, Björnies syster Maja dokumenterade återutsättningen, och även glädjen hos alla när den stack iväg. Vilken dag!!!

Nu följde mer fiske och lite fiskesnack emellan oss fyra som var kvar på isen; jag, Björn, Micke och Tomas. Vi fiskade fram till halv 5 och vi fick två gäddor på 5+ och även en till mindre gädda. Sammanfattningsvis en MAGISK DAG, och jag måste även citera Björnies pappa Per som levererade dagens kommentar:
"Jag hade äran att träffa grisen just när vi kom till isen. Det var den fetaste varelsen jag sett. Maja häpnades när man skulle sticka ner handen i isvattnet och försöka komma förbi huggtänderna, få in fingrarna under jälarna och lirka upp fisken som var för stor för hålet. Vilet skådespel! grattis till storfiskarn! Sen fick dom borra upp hålet större för att kunna pula ner kraken igen."

(Per Sandström, 5 mars 2011)

Fångsttabell
Fiskart Vikt / längd Fångad av
Gädda 11.05 kg / 110 cm Fiskare #1245
Gädda 5.30 kg / 89 cm Fiskare #1245
Gädda 5.20 kg Fiskare #1245
Gädda 4.00 kg Fiskare #1245
Gädda 2.00 kg Fiskare #1245
Gädda 1.50 kg Fiskare #1245
Bilder
Lämna en kommentar
För att lämna en kommentar måste du först logga in
Inlägg
Inlägg från 6 Mar 2011
kirefors: En helt sjukt bra dag för er samtliga! :) Tur för dig att Micke och Tomas hade en större borr!!
Fiskare #1245: Ja det var galet! Ja grymt tur var det, vågar inte ens tänka på hur det kunnat sluta annars
kirefors: Ser som sagt fram emot att se filmen ;)
Fiskare #1245: Ja den är på väg ;) Är ju som sagt bara en 1-minutsfilm från releasen men ganska kul ändå ;)
Fiskare #1113: Måste säga att det är modigt att ge sig ut på gäddfiske med 100 mm isborr det vågar jag inte ens ha till röding :))
Fiskare #1245: Hahah jag har ingen annan borr, brukar borra tre hål till ett men det är så drygt :P Tur att jag fick låna Micke och Tomas borr, t.o.m. den var på gränsen för 11-kgs-gäddan.
Fiskare #1113: Jag kör med 200 mm handborr den är inget nöje att borra med kan jag säga.
Fiskare #1245: Förstår det, men man behöver verkligen 200 mm. Jag ska köpa en sån så fort som möjligt, törs inte fiska mer annars haha
Fiskare #1113: Låter som en bra ide men ta med den liilla ändå och förborra med då går det lättare.
Inlägg från 9 Mar 2011
Fiskare #1069: Grattiis till fisken! Men ni var alltså ute för att fiska gädda med en 100mm borr!????
Fiskare #1245: Tack! Ja men vi bruKar borra tre hål till ett med den ;) har köpt en 200mm nu så det blir otroligt skönt att slippa borra en massa extra.
Fiskare #1069: Hade inte de andra varit där hade det varit en 11 kilos simmandes runt med ett trekrokstackel i munnen....
Fiskare #1245: Ja det var verkligen tur att de var där
Inlägg från 10 Mar 2011
Fiskare #1069: Fiskar man i tavlefjärden så bör man veta om att det simmar fisk upp emot och över 15 kilo. Varför åka ut om man inte har grejer dimensionerade för sånna fiskar??
Inlägg från 11 Mar 2011
Fiskare #1245: Jo det har du helt rätt i, det var inte så genomtänkt. Men det blir i alla fall inga mer chansningar nu i fortsättningen.
pikealot: Det är inte det lättaste att borra med 200 mm borr, tar på att göra 10 hål på raken, om man inte har motorborr vill säga. Kul att ni har fina områden att fiska storgädda i.=)
Fiskare #1245: Jo förstår det men är man skidåkare så är man van vid lite syra ;) ja det är gött :)
pikealot: Tur det, bara att anta utmaningen!;)
Fiskare #1245: Haha Jajemen! ;)