1-28 Feb 2015 | Asiens Tungviktare

Skrivet av Huuhka.

Förra Ärets fiskeresa till Thailand lÀmnade mersmak hos oss alla tre och beslutet att Äka tillbaka var inte svÄrt att fÄ igenom. Trots att vi fick se och kÀnna pÄ ett flertal magiska fiskarter i fjol sÄ visste vi att det fanns mycket kvar att fÄnga, och jag tror alla tre hade en speciell motstÄndare i bakhuvudet som orsakat oss en hel del sömnlösa nÀtter sedan vi kom hem. Mekong malen. Fisken som vÀgrade komma upp ifjol trots ett par försök av Markus och Mikael, fighter pÄ 2 timmar respektive 5 timmar dÀr Mekongen gick segrande ur bÄda bataljerna. Resan hade en tydligen underton av revansch redan frÄn start.

VÄrt första bokade fiskepass var inte förÀn andra veckan och med den vanliga överladdningen som alltid kommer i början pÄ en resa sÄ tog de nÄgra dagar innan vi kom oss ut pÄ vÄrt första fiske. Och Ärets första fiske var kanske inte varken den vackraste platsen eller det bÀsta fisket, men efter nÄgra mÄnader utan spöböj var det otroligt skönt att fÄ höra lite rullskrik igen.

Platsen vi fiskade var ett litet stÀlle i Cha Am vid namn Cha Am Fishing Park. En smÀrtsamt rektangulÀr pöl med huvudsakligen mal arter och Tilapia som lokala fiskare kom för att fÄnga till matbordet. HÀr hade vi vÄr första chans att landa en Mekong.
Det mÀrktes ganska snabbt att det hÀr stÀllet var lÄngt ifrÄn vad vi var vana med med tanke pÄ fiskevÄrd. De fiskar som kom upp lyftes brutalt upp pÄ gruset dÀr de fick ligga och sprattla och skada sig innan dom blev tillbaka slÀngda rÀtt bryskt. Inte den tanken att fisken skulle tas hand om och se till att den överlevde att bli fÄngad sÄ den kunde bli fÄngad igen. RÀtt chockerande faktiskt. Dom tjÀnar ju inga pengar pÄ att ha ett gÀng döda fiskar i pölen. NÄvÀl. Vi fÄr vÀll föregÄ med gott exempel iallafall tÀnkte vi och startade fisket.
Första fisken pÄ Àr Mickes! En segdragen fight och vi förstÄr rÀtt snabbt att det Àr en Mekong han krokat, och mycket riktigt sÄ Àr de en Mekong som till slut dyker in i hÄven. Den Àr lÄngt frÄn storleken vi tidigare mött men en ny art för Micke och första Mekongen pÄ land!
Fisket Àr ganska segt för oss men det landas fisk ganska stadigt ur pölen dÀr linor gÄr kors och tvÀrs och flötfiskare i ena Ànden av poolen ser det brilljanta i att fiska sitt flöte diagonalt över pÄ andra sidan poolen, vad kan gÄ fel liksom? Detta kaos leder iallafall till en rÀtt komisk hÀndelse för min bror Markus som fÄr ett vÄldsamt hugg dÀr spöt Àr pÄ vÀg ut i vattnet om det inte vore för ett rÀcke som vi lutat spöna mot, linan bara viner ut frÄn spolen och fighten Àr igÄng. Fisken kÀmpar hÄrt och jag hÄller ögonen mot en Àldre herre som stÄr lÀngre bort Àven han med böjt spö för att se sÄ inte linorna skulle gÄ ihop. Och de ser dom ut att göra. Markus drar och gubben hÄller emot, gubben drar och Markus hÄller emot. Till slut klickar det, dom sitter i samma fisk och drar Ät varsit hÄll, fram och tillbaka. Dom gÄr nu ihop och drar Ät samma hÄll iallafall men trots tvÄ linor i samma fisk ger den inte upp, det verkar vara en rejÀl pjÀs. Fiskens utsvÀvningar blir kortare och kortare och tillslut kommer den in till kanten, de Àr en rejÀl Chao Phraya pÄ runt 30-35 kg med en enorm stjÀrtfena som hÀnger ut ur munnen! FrÄgan Àr vems krok som sitter i den stora fisken och vem som sitter i den lilla, problemet Àr att linorna Àr sÄ ihoptrasslade att vi vÀljer att helt enkelt lossa fisken för att inte riskera att stressa ihjÀl fisken och Markus och den Àldre herren fÄr helt enkelt dela pÄ priset. En halv Chao Phraya var! En grym fisk och en ny art Àven för Markus!
Jag Àr nu den enda som inte fÄtt fisk idag och Àr lite smÄtt orolig. Det mÀrks bland annat pÄ vem som dricker öl, Micke och Markus som nu sitter rÀtt avslappnat ser ut att ha hÄl i sina flaskor dÀr nivÄn sjunker stadigt. I min flaska gÄr de dock lÄngsammare. Jag fokuserar pÄ spöt. Har inte tid med öl nu. Jag vill ha min första fisk pÄ resan! DÄ ser jag ett litet pill pÄ spötoppen, stÀller mig upp och sen viker sig spöt och hÀnger sig pÄ samma stolpe som rÀddade Markus spö tidigare, fÄr fatt i spöt och sprudlar av glÀdje inombords! Ska jag fÄ min första Mekong nu? Eller en stor Chao Phraya? Fisken gör lÄnga rusningar och jag pumpar in den sÄ gott jag kan, fisken kommer nÀra men det tar lÄng tid innan jag fÄr upp den till ytan, den vill verkligen inte visa sig och jag Àr sÀker pÄ att det Àr en Mekong, tills jag ser den. De Àr ingen Mekong utan en riktigt fin Siames Karp! Jag hade precis undrat om de fanns karp i den hÀr pölen och sÄ fÄr jag svaret, ett nytt person bÀsta pÄ Siames Karp! Woohoo! NÄn direkt vikt vet jag inte men jag vet att de var den största jag fÄtt, det rÀcker för mig idag. NÀr mörkret faller sÄ krokar Markus en ny fisk som tar honom över hela sjön, de Àr en till Chao Phraya, lite mindre den hÀr gÄngen men en hÀrlig avslutning pÄ vÄr första fiskedag, ny art för Markus och Micke och en nytt Pb för mig!

NÀr det sÄ Àr dags för nÀsta fiske sÄ har vi 2 dagar bokat pÄ Palm Tree lagoon i Ratchaburi, det stÀlle som vi gillade allra mest förra Äret. HÀr hade vi vÄra Mekong fighter och fick massor med magiska fiskar bl.a. Pacu, Rohu, Suckermouth Catfish, Arapaima, Snakehead, Chao Phraya m.fl. sÄ vi var riktigt laddade! Vad skulle komma upp denna gÄng?
Dock blev vi lite missnöjda nÀr vi kom pÄ plats och sÄg att det skulle vara tvÄ fiskare till dÀr, trots att vi begÀrt att boka hela sjön för oss sjÀlva. De betyder begrÀnsad fiskeplats för oss och tyvÀr sÀmre platser dÄ dom satt pÄ tvÄ av de bÀttre platserna nÀr vi kom, plus att de skulle vara mycket fler linor i vattnet. Jag var inte nöjd. Men jag blev nöjd ÀndÄ till slut. Lustigt hur det kan Àndra sig. NÄgon som tyvÀr fick det korta strÄet den dagen var Micke, Àven om han började riktigt bra med en Red Tail och en Wallago Attu direkt pÄ morgonen sÄ tystnade hans plats och var död resten av dagen. JÀkligt trÄkigt och borde inte ha hÀnt. Jag och Markus hade dock bÀttre fiske och radade upp lÀckra arter. Markus, som har blivit nÄn form av expert pÄ de smÄ ovanliga arterna, fick en Vulture Catfish. En art ingen av oss sett tidigare, till och med guiden frÄgade vad det var för fisk. Och han öste in mÀngder med Striped Catfish och nÄgra otroligt bastanta Red Tails, varav den största mÄste ha vÀgt nÀrmare 30 kg om inte mer. Red Tail Catfish Àr en vÀldigt speciell fisk, sÄ otroligt vackert fÀrglagd och sÄ otroligt stark. Du fÄr verkligen sÀtta hÄrt mot hÄrt med dom hÀr fiskarna för dom ger gÀrnet mot skydd sÄ fort dom tagit betet, det Àr verkligen inte ovanligt att du större delen av fighten stÄr med krökt rygg med spötoppen under vatten ytan för att undkomma diverse hinder som fisken simmat in under. Stor risk för lite vÀrk i kroppen efter ett par sÄdana! Evigt hungriga med hud nÀstan som en delfin, inte alls vad man Àr van att en fisk ska kÀnnas som.
Jag hade en riktigt bra första dag pÄ Palm Tree och fick en mÀngd roliga fiskar. Jag fick en sjukt grov Rohu, Amazon Red Tail, Asian Red Tail, en liten Siames Karp och nÄgra riktiga guldklimpar. En Wallago Attu, som Micke fick tidigt pÄ morgonen, en för att vara helt Àrligt, vÀldigt konstig fisk. Fenor som en lake och med ett enorm huvud med Ànnu större mun fylld med tusentals smÄ tÀnder. Dom ser nÀstan helt vansinnig ut! Jag fick Àven en Featherback, ocksÄ en vÀldigt konstig fisk utseende mÀssigt, den ser nÀstan inte ut att kunna röra sig framÄt med sin krökta rygg och fjÀderliknande fena lÀngs undersidan av fisken. Inte helt överaskande sÄ var det inte mycket till fight men en otroligt rolig fÄngst ÀndÄ. Men roligaste fÄngsten för mig första dagen var Striped Catfish, eller Savaii som ThailÀndarna sÀger. En riktig skrÀpfisk igentligen men den hÀr, den va stor! Den pressade min utrustning ordentligt nÀr den ven över sjön i första rusningen och sen vÀnde och kom lika snabbt tillbaka rakt mot mig! Jag tÀnkte att de skulle vara en Siames sÄ vilt och starkt som den fightade och jag blev riktigt chockad nÀr den gled in i hÄven. Savaii?? Really??
Fisken vÀgde sÀkert 20+ kg och var riktigt fin. Savaii vill man oftast bara dö av dÄ de vanligtvis Àr smÄ och Àter allt. Ett par dagars fiske i en sÄn hÀr pöl i Thailand och du kommer att ha starka negativa kÀnslor om Savaii. Men dom behövs för att hÄlla vattnet rent och Àta upp allt bete som slÀngs i sjön innan det ruttnar och i den hÀr storleken Àr dom riktigt roliga att drilla med!
Trots mÄnga fiskare första dagen fick vi ÀndÄ ganska bra, Micke fick en ny art, Markus fick en ny art och ett pb, jag fick 2 nya arter och 2 pb, inte alls dumt. Det som kanske fattades var den riktigt stora, skulle den kanske komma dag 2?

Andra dagen var det bara vi och en gubbe till som fiskade sÄ Micke fick en bÀttre plats idag, och budskapet var tydligt frÄn Àgaren Benny pÄ morgonen. Mekong, Mekong, Mekong!
Till skillnad frÄn dagen innan la nu guiderna ut flöten med 1-2 m tafs under till kroken och en methodfeeder som bakades in i en stor boll av "Lem" eller brödmÀsk, ett superbt sÀtt att fiska Mekong pÄ. Baka in kroken i bollen och hiva ut, sÄ lÀnge flötet stÄr upp fiskar det bra och nÀr det lÀgger sig har brödmÀsket ramlat av feedern och de Àr dags att veva in och beta om. Flötena las pÄ samma plats varje kast för att locka fisken till samma plats och efter kanske 10 kast sÄ sjöng det till. En massiv plog under mitt flöte sköt ivÀg och skrÀmmde upp halva sjön, ren kalabalik uppstod nÀr vad som kÀndes som hundratals fiskar i olika storlekar sprÀtte till i ytan och skingrade sig och linan strÀckta upp till nÄgot massivt. Yes! Första gÄngen jag fÄr kÀnna pÄ en Mekong! Nu jÀvlar ska den upp! Fisken gÄr berserk, den skjuter fram och tillbaka och alla runt sjön plockar upp sina linor. Det hÀr Àr nackdelen med att ha stor Mekong i en liten sjö med mÄnga som fiskar. Mekongen Äker bokstavligen runt hela sjön och ingen kan fiska medans fighten pÄgÄr utan att riskera trassel. I sÄdana lÀgen Àr det bÀttre att de andra pÄ sjön Àr i samma grupp sÄ inte nÄn fÄr komma dit och betala och sen bara sitta och titta pÄ medans nÄn idiot hÄller pÄ med en fisk hela dagen, i samma grupp blir de ÀndÄ en bra stÀmning för man vill ju att fisken ska landas.
Minuterna rinner ivÀg och fisken kör pÄ. SÄ fort fisken slutar dra sÄ drar jag, jag sÀtter hÄrd press direkt frÄn start för jag har sett hur de kan gÄ och jag vill inte stÄ dÀr i fem timmar. Efter en halvtimme kÀnner jag att jag har grepp om fisken, den svÀvar inte ut lika lÄngt i rusningarna och den gÄr mer sida sida istÀllet för ifrÄn mig. Den hÀr fisken kommer jag att landa tÀnker jag och sÀtter mer press pÄ fisken. Den stora blÄa buren dras ner i vattnet och en syrepump startas för att förbereda fiskens ÄterhÀmtning, jag tÀnker tillbaka en snabb stund pÄ Cha Ams metoder mot dessa, vilken skillnad. Skönt att se att dom verkligen tar hand om fisken. SÄ Àr de dags för landning, 45 min har gÄtt och fisken glider in i buren. En riktig skönhet till Mekong! Vilken fisk! Runt 70 kg vÀger den och formen pÄ fisken vittnar om en riktigt tank. Enorm stjÀrtfena som inte gÄr att greppa runt och de bizarra ögonen som spanar mer nerÄt Àn framÄt. Min 4:e sötvattens art över 50 kg! HÀrligt!
Med vÀrkande armar kÀnns det skönt att fÄ sÀtta sig ner och vila och öppna dagens första bÀrs. VÀl vÀrt det tycker jag. Vi fiskar vidare och Micke fÄr en Asian och en Amazon Red Tail, Jag fÄr nÄn Savaii och nÄn Red Tail innan det smÀller. De blir ett jÀkla liv och jag tittar bort mot Micke dÀr hans Guide sÀtter in ett mothugg och nÀstan flyger ner i vattnet av kraften, Micke har krokat en Mekong! Upp med grejjerna och jag och Markus följer hÀndelserna frÄn andra sidan sjön. Jag tittar pÄ klockan och tÀnker jÀmföra hur lÄng tid det kommer ta jÀmfört med min. En timme gÄr, Markus gÄr över pÄ andra sidan. Efter ett tag ropar han, "De Àr samma fisk frÄn i fjol!" Det kan inte vara möjligt! Ett Är efter att Micke slitit mot denna Leviathen sÄ kommer vi tillbaka och Micke krokar samma fisk igen!? Hur kan det vara möjligt? Tala om chans till revansch! Fighten som hÄllit oss vakna om nÀtterna Àr nu igÄng igen, och nu jÀvlar ska den fÄ ett bÀttre slut!
Vi Àr nu taggade till tusen och den hÀr gÄngen hjÀlps vi Ät, vi sÀtter sÄ hÄrd press vi vÄgar och kör tills vi blir trötta, dÄ byter vi av varandra och gÄr skift. Vi ska trötta ut den hÀr fisken tÀnker vi och ger allt, och jag tror fisken har samma gameplan för den bara gÄr. Tiden rinner ivÀg och vi kÀmpar pÄ, fisken kommer nÀra nÄgon gÄng men seglar bara förbi oss utan att visa tecken pÄ att sakta ner. Min tur pÄ spöt och jag köttar pÄ, backar in fisken och vevar snabbt in linan medans jag gÄr framÄt, om och om igen. Jag fÄr upp ett bra tempo, lite vÀl bra nÀstan. Fisken vÀnder rakt mot mig och jag fÄr veva allt jag har för att hÄlla kontakten och 30 m framför oss viker den av och gÄr Ät sidan, jag spÀnner upp för att försöka vÀnda den igen men det Àr hopplöst, den hÀr fisken Àr sÄ stor att det inte gÄr att vÀnda den utan att stumma linan. Efter ett tag kommer fisken ganska nÀra stranden och jag gör ett försök, springer en bit och Àndrar vinkeln mot fisken sedan lÀgger jag handen pÄ och stummar och hoppas att den ska vÀnda in huvudet mot stranden. Gör den det har vi den. Jag ger jÀrnet och guiderna blir livrÀdda men det rÀcker inte. Fisken bara gÄr, retsamt lÄngsamt glider den förbi bara nÄgra ynka meter framför fötterna pÄ guiderna till synes oberörd av min aktion. SÄ vÀnder den utÄt och börjar gÄ. Finns inget att göra förutom att lÄta den gÄ och vÀnta ut den. Innan den Àr klar Àr den hela vÀgen pÄ andra sidan av sjön igen och mÄste stanna för att sjön tar slut. Pressen vi sÀtter stoppar den inte, den Àr bara sÄ jÀvla stor.
Timmarna gÄr och vi slits mellan hopp och förtvivlan, vi intalar varandra att fisken tröttnar, att den saktar ner och nu Àr det banne mig nÀra. Men nÄnstans i bakhuvudet kommer kÀnslan att fisken helt enkelt Àr för stor för den utrustningen vi anvÀnder, kÀnslan av att nÀr vi tror vi kÀmpar in fisken, i sjÀlva verket bara Àr för att fisken vÀljer att simma Ät det hÄllet jusst dÄ, att vi inte spelar fisken utan tvÀrtom. Vi nöter pÄ och flera gÄnger per man kommer den underbara kÀnslan nÀr man slitit som ett djur i 20 min för att fÄ den relativt nÀra och den bara vÀnder och Äker som att den skulle vara lika pigg som nÀr fighten startade. Det optimala tillfÀllet att bara lÀmna över spöt till nÀste man för hoppet bara försvinner.
Efter 3-3,5 timmar ökar vi insattsen, vi maxar all slitspĂ€rr och ger den noll gratis, vi kliver upp pĂ„ en kulle för att en rakare linje pĂ„ fisken för att tvinga upp den till ytan och köttar pĂ„. Ägaren Benny hjĂ€lper tillochmed till med att dra linan för hand en stund för att tvinga in den. Det tar Ă€ndĂ„ en timme av den hĂ€r taktiken innan vi börjar fĂ„ den att korta ner utsvĂ€vningarna och komma nĂ€rmare land, Micke gör en gudabenĂ„dan insats sista halvtimmen och pressar för allt han Ă€r vĂ€rd. Fisken kommer nĂ€ra men mitt framför Ă€r en ö med flytande vĂ€xtlighet som den nĂ€stan kör fast sig i och guiderna fĂ„r dyka ner och skrĂ€mma ut fisken igen. Till slut fĂ„r dom in fisken mellan sig sjĂ€lva och land och en av guiderna slĂ€nger sig framĂ„t och lĂ€gger en armkrok runt stjĂ€rtfenan pĂ„ fisken, vi kan knappt tro det! Vi har landat fisken! Nu fĂ„r vi för första gĂ„ngen se detta monster som vi totalt under tvĂ„ resor har kĂ€mpat mot i nĂ€ra 9 timmar! Jag kan knappt begripa hur Micke klarade att göra det hĂ€r i 5 timmar ifjol alldeles sjĂ€lv! Vilken fisk! Helt osannolikt! Ägarna har rĂ€tt bra koll pĂ„ vad fisken vĂ€ger sĂ„ vi tar nĂ„gra snabba foton och slĂ€pper tillbaka monstret, Fisken ska alltsĂ„ vĂ€ga 137 kg! 137! Det Ă€r sĂ„ sjukt stort att de knappt gĂ„r att beskriva! Och de jag eftersökte dagen innan kom med rĂ„ge den hĂ€r dagen! Revansch! SĂ„ otroligt mycket kĂ€nslor genom den hĂ€r dagen sĂ„ de Ă€r helt otroligt, efter vi landat fisken mörknade det pĂ„ och vi bestĂ€mmde oss för att sluta fiska och dricka nĂ„gra öl istĂ€llet. Wow, helt otroligt. Det Ă€r mycket som gĂ„r genom huvudet nĂ€r man sĂ€tter sig ner efter en sĂ„dan fisk. Vilken kĂ€nsla.

VÄrt nÀsta fiske var nÄgot nytt för oss, och hÀr hade vi klara mÄlsÀttningar innan vi kom. Vi skulle fiska Top Cats pÄ Koh Samui och vi skulle fÄnga Siames Karp och Alligator Gar. Vattnet pÄ Top Cats Àr sÄ mjölkigt att de Àr omöjligt att se ens en decimeter under ytan, och det Àr bara hÀr av alla stÀllen som jag har sett dÀr Alligator Garen tar tills sig fÀrgen som den gör. IstÀllet för den vanligt gröna fÀrgen blir de otroligt ljusa och vackra och jag har velat fÄnga en i detta mjölkiga vatten sedan första gÄngen jag sett en pÄ bild. RÀtt trevlig pöl faktiskt med bÄtar man kunde hyra för att sova i och vÀlskött omrÄde. Och till skillnad frÄn en del andra stÀllen kunde vi sitta alldeles bredvid varandra vilket var trevligt. Jag och Micke satt i samma sala eftersom vi va ute efter Alligator och Markus i salan bredvid eftersom han siktade enbart pÄ Siames Karp. Jag och Micke bestÀmmde oss för att nÄgon skulle vara först pÄ predator spöna och nÄn först pÄ karpspöna, sedan skulle vi ta varannan fisk. För att avgöra sÄ klunsade vi. Jag förlorade pga min förkÀrlek till sten och Micke valde predator spöna. Och han behövde verkligen inte vÀnta lÀnge, första fisken pÄ Àr precis det jag ville se hÀr! En alldeles vit Alligator Gar, grov som ett manslÄr med sylvassa tÀnder! Och den var arg! Snudd pÄ omöjligt att fÄ en bra bild pÄ den, förutom nÀr Micke inte höll i den sÄ klart. NÀr Guiden höll i den var den lugn som en filbunke men Micke var svinnöjd med sin fÄngst! Och det förstÄr jag! Nu blev Martin lite avis!
Fisket gick vidare och bÄde jag och Markus krokade var sin fisk som slutade i linbrott, vilket inte Àr sÄ sÀrskilt bra materialvÄrd av vÄra kÀra vÀnner pÄ Top Cats. MinuspoÀng för det.
Sedan vid betesbyte pÄ mitt karpspö sÄ slog en liten Mekong pÄ innan betet nÄtt botten, och jag mÄste sÀga att för sin storlek sÄ Àr de ett jÀvla go i dom smÄ Mekongerna ocksÄ. Sedan fick jag en Asian Red Tail i rÀtt hyfsad storlek och dÄ var det Mickes tur pÄ alla spön. Och vilken tid det tog. Och medans vi vÀntade sÄ passade Markus pÄ! Han tog Siameser som att han aldrig gjort annat! Under alla de hÀr turerna sÄ hade han aldrig tidigare lyckats fÄ en Siames Karp men nu lossnade det ordentligt! Och Glad blev han! 3 stycken Siameser i stegrande storlek blev det!
Sen kÀnde Micke sig givmild, han gav mig en deal att jag skulle fÄ ta nÀsta fisk pÄ predatorspöna eftersom han nu bara siktade pÄ Karp han med. Jag godtog erbjudandet och ca 15 min senare sÄ small det till pÄ predatorspöt! Ojoj vilken fight! Det var riktigt tungt och jag kunde inte riktigt lista ut vad det var för nÄnting. Och sen hör jag hopplösheten i Mickes röst nÀr han sÀger att guiden tror de Àr en stor Karp som har gÄtt över pÄ fiskdiet! Det var ingen av oss bered pÄ! Micke ger bort sin chans för att han vill ha siames och dÄ kommer en siames pÄ de andra spöt! Ibland ska man ha flyt! VÀl i hÄven Àr den sjukt grov, helt makalös fisk! Runt 40 kg vÀger den, en redigt stabil karp! Micke Àr sÄklart förtvivlad att han gav upp sin chans pÄ en stor siames men jag Àr mest bara nöjd! Det lindrar bra för Garen som Micke "Stal" pÄ morgonen.
Vid mörkrets intĂ„g blir det trevligt, vi snackar en massa fiske med guiderna som var riktigt trevliga och de ger Markus ett litet insider tips om var man ska fiska efter Arapaima som chefen pĂ„ campen inte vill att man ska veta. Och mycket riktigt sĂ„ smĂ€ller det pĂ„ en som under en intensiv och vild fight lyckas hamna i hĂ„ven för att sedan hoppa ur den lika fort och spotta kroken. SĂ„ de blev ingen paima för Markus men vi var rĂ€tt nöjda Ă€ndĂ„. Åt ocksĂ„ en Ă€ggmacka hĂ€r som gjorde att jag var sĂ€ngliggande de kommande dagarna med feberyrsel och total fömning av systemet. SĂ„ Ă€t inte Ă€ggmackan pĂ„ Top Cats. Men fiska gĂ€rna.

Sista fisket vi bokat var en dags fiske pÄ Mae Klong floden efter de stora stingrockorna, nÄtt som jag bÄde var nervös och uppspelt för att testa! Fisket bedrevs med sÄ kallade juglines, dunkar fastknutna till en tafs ner till ett sÀnke och en levande snakehead som bete. Faktiskt ett riktigt bra sÀtt att bedriva fisket. Dels sÄ kommer det skrÀp som buskar och liknande som flyter nerför floden Äka upp till dunken istÀllet för ner till betet och sÄklart fiska bÀttre, sedan behövs det inte alls lika mycket utrustning heller, du behöver bara ett spö igentligen och nÀr det nappar Äker man till dunken och kopplar pÄ tafsen sÄ Àr fighten igÄng. Det blir ocksÄ mycket lÀttare att sprida betena Àn om du sitter i en bÄt med 8 linor ute. Fisket efter stingrocka Àr vÀntans fiske, som allt bottenmete igentligen. Och idag var inte vÄr dag, Guiderna pÄ Fish Siam jobbade tillochmed övertid 2-3 timmar för att dom ville att vi skulle fÄ nÄgot. Och de kÀnns ju bra att dom verkligen vill att man ska fÄ nÀr man Àr dÀr. Vi fiskade med Àgaren Tim frÄn Palm Tree Lagoon och efter stingrayfisket tog han med oss till en kille som hade nÄgra dammar dÀr han odlade Barramundi för matförsÀljning, Barramundin Àr ocksÄ en formidabel sportfisk som alla som vÀxt upp med Rex Hunt vet. För en nÀtt summa fick vi testa att fiska lite jigg efter dessa atletiska fiskar och det var faktiskt skitkul, riktigt bra go i dom och ett bra sÀtt att varva ner efter en fisklös dag pÄ floden. Eftersom vi inte hade nÄgot planerat och Tim hade platser lediga pÄ Palm Tree dagen efter bestÀmde vi oss dÄ ocksÄ för att boka in ytterligare en dag hos honom. En sista chans att slita lite pÄ fiskenerven innan vi skulle hem till kalla lilla Sverige. Och de Àr iallafall jag, riktigt glad för.

Nya platser idag och fisket var igÄng! Jag och Markus fick varsin Red Tail ganska snabbt och Micke kontrade med en riktigt rejÀl Rohu. Sedan var det ett virrvarr av Red Tails och Savaii hela dagen och det var riktigt roligt. Markus fick sin första Rohu i perfekt kondition Àn om den inte var enorm och han fick en riktigt frÀck Albino Striped Catfish. Och som att det inte var nog fick han ocksÄ resans största Wallago Attu, ett riktigt grodyngel, den var ordentligt grov. Och jag hade ett grymt fiske trots att jag hade lite problem med vÀrmen ett tag. En nytt pb pÄ Wallago Attu mÀktade jag med, nÄdde inte riktigt upp till Markus storlek men den va riktigt fin ÀndÄ och sen kom guldklimparna. Först en Tiger Shovelnose Catfish, en helt helvetiskt vacker fisk som fick mig att jubla ordentligt nÀr den gled i hÄven. Folk trodde nog jag hade fÄngat nÄn ny art som aldrig setts förut efter de ljuden jag gav ifrÄn mig. Och sen nÀr det var som absolut varmast sÄg jag hur mitt flöte började sakta Äka ivÀg sÄ jag smög fram och sÄg till sÄ linan fortsatt Äkte ut och satte in ett stenhÄrt mothugg, och det blev verkligen stumt. Jag tÀnkte att nu jÀklar Àr de nÄn tungviktare för den bara höll botten och segade pÄ. SÄ sÄg jag bubblor som kom upp pÄ ytan dÀr fisken var och guiden började skratta, jag tÀnkte vafan Àr de nu dÄ? SÄ sÀger han, "Stingray". Allvarligt? Efter en hel dag utan hugg pÄ floden sÄ lyckas jag kroka en hÀr istÀllet? pÄ kyckling dessutom! Helt otroligt. Och den var sjukt svÄr att fÄ upp frÄn botten, tankarna gick direkt till de stora exemplaren man sett pÄ tv som vi var ute efter igÄr, hur skulle de ha gÄtt igentligen? Guiderna virar sina tröjor runt hÀnderna och fÄr tag i svansen sedan fÄr dom böja sig ner och lyfta loss den frÄn botten innan den kommer upp. Nu vill jag verkligen kÀnna pÄ en riktigt stor rocka med!

NÀsta gÄng Àr det revanch igen, den gÄngen pÄ Stingrockan!

Bilder
Lämna en kommentar
För att lämna en kommentar mćste du först logga in
Inlägg
Bli den första att lämna en kommentar!