Fiskare #1130

Gick med 5 May 2009

www.franssonflyfishing.com

Michael Fransson
Jag kommer ursprungliggen frĂ„n Malmköping i Sörmland Född 1968. Jag har en medfödd hörselskada. Bor och jobbar i Örnsköldsvik.


Fiska har jag gjort sÄ lÀnge jag kan minnas.
Det var min bortgÄngne styvfar, Sören som lÀrde mig att fiska.

År 1983: blev jag medlem i fritidsfiskarna. DĂ„ varje nytt nummer av ”Svensk Fiske” kom sĂ„ fördjupades man i artiklarnas vĂ€rld.

BerÀttelser om fiske frÄn nÀr och fjÀrran vatten, olika fiske metoder. Bl. a fascinerades jag av artiklarna frÄn fjÀllomrÄden och flugfiske.

NĂ„got Ă„r tidigare hade jag inspirerats av TV programmen ”Natur rutan” och ”vist nappar det”.

Jag började min flugfiske bana med att göra flugor

År 1984: Jag fick jag mitt första flugspö, ett Elbe flugfiskesĂ€tt.

År 1984: Min dröm blev sann, jag skulle fĂ„ flugfiska i fjĂ€llen. Jag hade anmĂ€lt mig till UngdomslĂ€gret i Rörvattnet. Efter att ha tillbringat 2 veckor uppe kring Rörvattnet sĂ„ lĂ€ngtade jag tillbaka till fjĂ€llen.

Dom tvĂ„ efter följande Ă„ren "1985-1986" var jag med pĂ„ lĂ€gren igen. Efter lĂ€gret sĂ„ bodde jag kvar hos min far som dĂ„ bodde i Östersund och som nu bor i Brunflo ett par veckor. DĂ„ bekantade jag mig med nĂ„gra vatten runt omkring. Bl. a fiskade jag en hel del kring Storsjöns strĂ€nder och fisk bra med fina matharrar. Även ett mer omskrivet vatten av flera kĂ€nda författare besöktes, GimĂ„n vid Stavre.

År 1985: flyttade jag till HĂ€llefors dĂ€r jag praktiserade pĂ„ SĂ€venfors fiskodling i ett Ă„r. Dom nĂ€stföljande Ă„ren, 1986-1988, gick jag Vattenbruksutbildning vid SĂ€venfors.

År 1988: Efter att ha gjort examen sĂ„ Ă„kte i juli mĂ„nad upp till GimĂ„n i jĂ€mtland. Jag hade bara rĂ„d med 3 veckor. SĂ„ efter det skulle jag Ă„ka hem till Malmköping. Jag bodde i en stuga som jag hyrde av den nu bortgĂ„ngne Jonas Åkerman. Mina flugor rönte stor uppskattning och efter som jag hade flugbindningsmaterialet med mig sĂ„ band jag upp flugor pĂ„ bestĂ€llning. Det gjorde att jag hade rĂ„d att stanna lĂ€ngre. Det blev 5 veckor sammanlagt. NĂ€r pengarna började ta slut, sĂ„ fick jag ett infall. Jag gick till arbetsförmedlingen för att se om det fanns nĂ„got jobb. Det visade sig att det fans jobb och bostad pĂ„ en gĂ„ng. Jag gick dit pĂ„ torsdagen och började jobba pĂ„ mĂ„ndagen, pĂ„ Revsunds sĂ„gverk. Det blev den stora flytten upp till ”lĂ€ngtans” land i norr och hĂ€r Ă€r jag kvar.

År 1990: Under sommaren, jobbade jag som fiskeguide i GimĂ„n, Albackens fiskevĂ„rdsomrĂ„de samt guide pĂ„ KĂ€larnes fiskodling.

År 1992: juli mĂ„nad, jag befann mig uppe kring Valsjöbyns fiskrika vatten. Jag satt som vanligt uppe vid nacken pĂ„ Rengen för att invĂ€nta nattens vakfest. Kom upp redan klockan nio pĂ„ kvĂ€llen för att hitta Ă€r bra plats, eftersom det brukar vara trĂ„ngt mellan spö-svingarna ut av bĂ„de flug- och kastspön. Framför mig brann en eld och kaffet började koka, det var för tidigt för fiske eftersom fisken inte hade kommit igĂ„ng riktig Ă€nnu, dom brukar komma igĂ„ng kring elvatiden. Ute pĂ„ vattnet pĂ„ dansade diverse slĂ€ndor, nĂ„gra fĂ„ smĂ„ och större fiskar vakade lite sporadisk över stora ytor.

Enstaka fiskare hade kommit upp men det var ganska lugnt sÄ jag satt kvar pÄ min plats ett tag till. En flugfiskare kom fram och presenterade sig, han hette Patrik Bergdahl, och bodde dÄ utanför Julita. Vi satt och pratade fiske ett par timmar och detta resulterade i en lÄngvarig vÀnskap med bland annat fiskeresor till nÀr och fjÀrran vatten.

År 1993: Med flugspö dit vingarna bĂ€r begav jag mig pĂ„ första fiske resa utomlands ”Till den sista vildmarken”, Alaska .

År 1995: Bosatte jag mig i Rörvattnet och bodde dĂ€r ett Ă„r. Detta var ett Ă„r dĂ„ jag i stort sĂ€tt var arbetslös. Under detta Ă„r lĂ€rde jag mig vattnen kring Rörvattnet Valsjöbyn, bĂ„de sommar som vinterfiske. TyvĂ€rr fans inget jobb dĂ€r, sĂ„ jag flyttade till baka till Östersund 1986.

2004 flyttade jag till Ö-vik det var kĂ€rleken som drog mig hit

Rörvattnet rĂ€knar jag som mitt hemmavatten trots att det Ă€r 13 mil frĂ„n Östersund. SĂ„ fort isarna gĂ„r sĂ„ beger jag mig dit varje helg och bor i tĂ€lt. TĂ€ltar Ă€ven vintertid dĂ€r uppe.

Andra intressen förutom fiske och natur:

Jag gillar att mÄla och teckna.

TrÀnar karate sedan 1988. Har brunt bÀlte, 2 kyu.

Bio: film ska ses pÄ bio

Data

Meriter:

Jag har utbildning som:

Scoutledare

Fiskeguide

Karateinstruktör