30 May 2011

Skrivet av Fiskare #1096.

Vilket Àventyr det blev.

Helgen har inte inbjudit till nÄgra större aktiviteter, kallt, regnigt, ruggigt överlag, men mÄndagen artar sig bÀttre.
Stenbitmete, detta svÄra och krÀvande mete, hÀgrar.
Kanske en nostalgitur, kombinerad med vandring och fiske, SkuleÄn frÄn BjörkÄbÀck.
Det Àr mÄnga Är sedan den turen gjordes, men nu ett Äterbesök, tar flugspö med, vill inte meta med mask fisken skadas och Àr dÄ svÄr att ÄterslÀppa.
Vandra Än, medströms ned, inget Àr dock sig likt frÄn ungdomsÄren, hyggen och brÄte har totalt förÀndrat landskapsbilden.
Riggar mitt flugspö, med en liten puppa, dÀr Än ringlar sig fram, har det skapats fina höljor i meander svÀngarna, gÄr faktiskt hyfsat att lirka ut flugan i en del av höljorna.
SvÄrframkomligt, nedfallen skog, ris frÄn avverkning, brÄte i Än, BÀver gnag och ansamlingar efter BÀver gör det hela till en verklig strapats, men hÀrligt Àr det.
DrillsnÀppor, tror det Àr sÄdana, har tydligen sina reden efter Än flyger runt och Àr oroliga, men de kan vara lugna jag gör intet ont.
Taltrasten, ropar frÄn granskogen, tokstolle, tokstolle, ingen fisk, ingen fisk, men jag bryr mig inte, bara njuter.
Ringduvorna, hoar i fjÀrran tÀtskog, ger en kÀnsla av ro, i att lyssna.
Förhoppningen har inte varit stor, i att hÀr skall finnas nÄgon fisk, men faktiskt ÀndÄ, dÀr jag smyger mig fram, kan jag se nÄgra vak och nÀr jag försiktig lÀgger ut min fluga, stiger faktiskt fisk för hugg.
SvĂ„rare Ă€r att kroka, men efter ett antal missade hugg, Ă€r Ă€ndĂ„ en liten “stenbit” fast.
Efter drillning, blöter jag min hand rikligt innan jag lossar flugan, att blöta hÀnderna innan man tar i fisk som skall ÄterslÀppas, Àr viktigt för att inte skada fiskens skyddande hinna.
“Stenbiten” Ă„terbördas, till sitt rĂ€tta element, dĂ€r bör den fĂ„ vara och leva, finns ju inte sĂ„ mĂ„nga kvar i vĂ„ra smĂ„ bĂ€ckar och Ă„ar.
Solen nÀrmar sig allt mer horisonten, det Àr dags för att söka sig hem.
Nu börjar det verkliga Àventyret.
I min ungdom, var det enkelt att söka sig tillbaka, en kraftledning korsade Än pÄ tvÄ stÀllen och det var bara att ta den tillbaka.
Kraftledning, fanns Àven nu, men tydligen en helt annan Àn den frÄn min ungdomstid och sÀker som jag var, uppmÀrksammade jag inte detta.
Följer ledningen, men förundras över att den nedgÄende solen Àr pÄ fel sida, den verkar ju gÄ ned i öster.
Korsar Än, en BÀver skrÀms med ett vÀldigt plaskande, följer ledningen upp mot en höjdstrÀckning, men nu börjar jag inse att nÄgot Àr galet.
LÀmnar, och tar kurs, som jag kÀnner i kroppen Àr sannare Àn den kraftledningen visar.
Hittar en gammal led, nÀstan igen vuxen, men gÄr ÀndÄ att följa, tÀnker den mÄste leda nÄgonstans, och eftersom den gÄr i ungefÀrlig rÀtt riktning sÄ följer jag den.
Leden visar sig vara en gammal fÀbodled, frÄn GÀrden till GÀrdens fÀbodar.
RÀtt kom jag till slut, men det blev ett verkligt Àventyr av en underbar försommar kvÀll.
TÀnk att Àn en gÄng har jag fÄtt uppleva naturen, nÀr den Àr som bÀst.

Bilder
Lämna en kommentar
För att lämna en kommentar mćste du först logga in
Inlägg
Inlägg frćn 31 May 2011
Fiskare #1245: LÀt som en hÀrlig tur!
Inlägg frćn 1 Jun 2011
pikealot: Fiske Àr ren och skÀr njutning, gÀller att insupa allt med djur, natur och friska luften. LÀt som en trevligt tur trots lite felnavigering!:)