25 May 2009

Skrivet av Fiskare #1096.

Nostalgisk fisketur
Under min ungdom, under slutet trettital och början fyrtital, var min fritidssysselsĂ€ttning oftast fiske och dĂ„ att gĂ„ efter en bĂ€ck eller Ă„ för att locka “stenbiten” bĂ€cköringen till hugg.
PÄ den tiden var det fisk i nÀstan alla vattendrag, nÀstan hur liten bÀck som helst, bra med fisk var det ocksÄ inte som pÄ fars tid men ÀndÄ.
KvĂ€llen skön det har blivit lite varmare efter en tids lite kyligare vĂ€der, “Ödderblana” Ă€r som musöron bĂ€sta tid för “stenbitmete” enligt far.
Det Àr Àven nÄgra dar kvar innan förbudstiden trÀder i kraft i strömmande vatten sÄ var för inte ett nostalgi fiske i ett av mina ungdomsvatten.
SkulĂ„n inne pĂ„ den gamla “skulslatta” dĂ€r börjar mitt fiske, solen Ă€r pĂ„ nedgĂ„ng enstaka moln glider fram pĂ„ himlen nĂ„gra skogsduvor kuttrar i fjĂ€rran kanske kĂ€rleksbestyr, taltrasten har en liten palaver undrar över den ensamme fiskaren.
Ån Ă€r dock ej sig lik, att naturen kan förĂ€ndra sig sĂ„ under ett drygt halvt sekel, Ă„n full av brĂ„te döda trĂ€d stĂ„r som grĂ„a skelett pĂ„ sidan om BĂ€ver har tydligen haft nĂ„gon damm efter Ă„n med översvĂ€mning som följd.
Smyger mig fram kryper pĂ„ knĂ€ för “stenbit” mete efter en Ă„, typ lugnt vatten, krĂ€ver sin man inte en darrning fĂ„r förekomma i marken, inte en skugga falla över vattnet, bĂ€cköringen Ă€r skygg.
Det finns ingen fisk, sÄ Àr min tanke, inte en vatten plog inte en kÀnning i metreven, hÀr som man kunnat se fisk i stim dra förbi.
Söker mig nedströms till de större lugnvatten som finns, men inte ett liv bara att bÀver har haft en stor avverkning pÄ björkskog.
En Vigg flyger upp frÄn ett av lugnvattnen har sÀkert en fristad hÀr inne pÄ skogen, en Gök hoar i söder, Àr det döder gök, ett nog sÄ sant talesÀtt om man stÀller det mot den fisklösa Än.
En lÀngre djupstrÀcka av Än, bÀver har varit framme grÀvt kanaler dragit ris ner i Än, nu syns ett vak. Smyger mig fram gÄr ned pÄ knÀ och sakta för jag spö och rev ut över vattnet, öringen kommer nÀrmare ett nytt vak nÀrmare vittnar om dess kurs och sÄ hugg, att en sÄ liten fisk har sÄ mycken kraft i sig, denna explosion, vilken kÀnsla nÀr hugget kommer.
Den fisken var dock allt i fiske vÀg, denna hÀrliga kvÀll, plockar ihop mitt fiskespö och vÀnder kosan mot bilen, gÄr tvÀrs och land över BjörkÄs gamla tomt.

Lämna en kommentar
För att lämna en kommentar mćste du först logga in
Inlägg
Inlägg frćn 26 May 2009
kirefors: LÄter som en hÀrlig tur - och jag gillar att lÀsa dina detaljerade och nÀstan poetiska berÀttelser :)
Fiskare #1077: dina berÀttelser Àr vÀldigt bra:)
Fiskare #1105: VÀldigt bra berÀttelse.
Inlägg frćn 27 May 2009
pikealot: VÀl skrivet! Man blir sugen att fÄ komma ut och fiska nÀr man lÀser sÄnt hÀr. Att smyga lÀngs en bÀck och se om BÀcköringen Àr hemma!:)