11 May 2014 | Lite efterleksfiske!

Skrivet av Fiskare #1245.
Deltagare: Fiskare #1247, Fiskare #1358

De senaste veckorna har vi varit pÄ 4-5 seriösa pass efter gÀdda i hopp om att ta en finare efterleksfisk. Det var fortfarande lite tidigt sÄ endast nÄgra enstaka gÀddor hade Àtit upp sig litegrann efter leken, men nÄgra hyfsade gÀddor blev det i alla fall!

Det första passet var det jag och Ludde som stack ut och hoppades pÄ en bra dag pÄ vattnet. Dagen började rÀtt bra och den andra gÀddan som landades var 103 cm och vÀgde dryga 7 kg.

Vi bytte sedan stÀlle och Ludde knep direkt en finare fisk pÄ 111 cm som dessvÀrre bara vÀgde 8,83 kg. Den hade inte hunnit Àta nÄgonting Àn men det var kull att fÄ en lite bÀttre fisk i alla fall! Vi fortsatte att nöta pÄ och Ludde fick snabbt en till över metern som var 102 cm.

Efter ett antal gÀddor mellan 5-6 kg sÄ lyckades jag nita dit en finare fisk pÄ 8,9 kg och dagen blev just Ànnu bÀttre! Denna fisk hade hunnit Àta upp sig rÀtt mycket och var bara 103 cm, och med denna fisk kÀndes det som att 10an kunde kliva pÄ nÀr som helst! Det blev dock ingen mer finare fisk denna dag, men vi kunde ÀndÄ summera dagen med tvÄ fiskar just under 9 kg,

Helgen efter var Björn hemma och var sugen pÄ lite gÀddfiske sÄ nu stack vi ut alla tre. Denna dag började med ganska mÄnga mindre gÀddor och en 7-kilos till Ludde, men frÄn ingenstans kom ett gigantiskt gap och slukade mitt bete just vid bÄten! Det blev en spÀnnande drillning dÄ jag sett hela fisken nÀr den klev pÄ sÄ jag visste att det var en 8a i alla fall. Fisken var riktigt lÄng men smal och faktiskt riktigt nÀra 10 kg. Den mÀtte 117 cm och vÀgde 9,9 kg, skoj trots att den var sÄ nÀra strecket!

Efter lite mer nötande bytte vi sedan stÀlle, och lite senare pÄ dagen smackade det pÄ en fin fisk pÄ Björns spö. Det var ocksÄ en lite smalare fisk men i alla fall grövre Àn den jag tog tidigare. 110 cm och 9,2 kg blev ett nytt spinnpers för Björn och förgyllde dagen ytterligare. .

Dessa tvÄ 9+are blev ocksÄ dagens toppfiskar under en underbar och solig fiskedag.

Ett par veckor senare var jag ute med Jesper pÄ en heldags gÀddsatsning. Vi var vÀl förberedda och förutsÀttningarnna var bra sÄ vi var taggade.

Dagen började med nÄgra mindre gÀddor samt en kort fisk pÄ kanske 6,5 kg eller nÄgot sÄdant, och efter detta fikade vi litegrann. Vi stack sedan ut igen och jag knep ganska snabbt en fisk pÄ 111 cm som dessvÀrre var vÀldigt smal, men kul i alla fall med en hyfsad fisk.

Det blev sedan lite smÄtrögt fiske med lite medelgÀddor innan det pÄ eftermiddagen klev pÄ en bÀttre fisk. Under början av drillningen kÀndes den inte speciellt stor men tyngden började komma nÀr den nÀrmade sig bÄten. Jag pressade rÀtt hÄrt men fisken var tung och ville verkligen inte upp till ytan, men till slut gled den upp intill bÄten och hÄvades snabbt. "Det Àr en tia!". Samtidigt har Jesper en gÀdda som tagit hans bete som mÄste drillas in i samma veva vilket gör allt lite mer spÀnnande. Jesper krokar snabbt av sin fisk och sedan vÀger och mÀter vi min fisk till 10,05 kg och 112 cm innan den fÄr simma tillbaka. Min första tia i öppet vatten!

Vi fortsatte att nöta pÄ och det var ganska snabbt dags för mig igen. Denna fisk kÀndes inte heller överdrivet stor i början men nÀr jag fick in lite lina pÄ den sÄ började den knycka riktigt tungt och vÀgrade ge med sig. Den stretade pÄ riktigt bra och gav mig inte mÄnga chanser att fÄ in nÄgon lina, men efter en stund bröt den Àntligen ytan ett tiotal meter frÄn bÄten. Den sÄg ut att vara kring 9 kg nÀr vi först sÄg den, men nÀr vi lyfte in den i IKEA-kassen kÀndes den tung, vilket bekrÀftades av vÄgens display som visade 10,84 kg! Denna fisk var otroligt ryggbred och mÀtte 115 cm.

Efter dessa fina fiskar blev det inget mer speciellt, men nöjd var man i alla fall!

Bilder
Lämna en kommentar
För att lämna en kommentar mćste du först logga in
Inlägg
Inlägg frćn 12 Jun 2014
Huuhka: Ni har verkligen haft ett grymt efterleks fiske! Med facit i hand hade det varit kul att se hur mÄnga tior det blivit om detta varit innan leken! Bra jobbat killar!
Fiskare #1245: Ja verkligen! Ja man tÀnker alltid pÄ sÄnt trots att man haft grymt fiske ;) Tackar!