1-21 Mar 2014 | Äventyr i Thailand

Skrivet av Huuhka.

I mars mÄnad var det Àntligen dags för ett mycket efterlÀngtat Àventyr, nu var det dags för mig att Àntligen fÄ chansen att fÄnga arter som jag under mÄnga Är har beundrat genom youtube filmer och frÄn olika fiskeprogram. Jag skulle till Thailand för att fÄnga Arapaima!

Innan avresan hade vi lagt ner mÄnga timmars arbete pÄ att undersöka olika fiskecamper och information om de mest ÄtrÄvÀrda arterna som vi ville fÄnga, ,Arapaima, Alligator Gar, Redtail Catfish, Pacu.. Listan var lÄng men vi var överens om vad mÄlet var. Arapaima. Amazonas konung. En gigant med ett huvud av granit och fantastiska röda och gröna skimmrande fjÀll. En fisk som vi skulle lÀra oss inte har nÄgra problem att med ett snabbt slag med stjÀrtfenan anitngen slunga sig sjÀlv ur fÄngstburen eller varför inte igenom den?

Jag hittade ett par camper som jag verkligen ville testa och bokade 4 dagar innan avresan och först pÄ tur nÀr vi anlÀnde var Jurrasic Mountain Resort. En vacker sjö omgiven av risfÀllt med magnifika berg som reser sig högt i bakgrunden. En stor del av varför vi ville fiska Jurassic var de frÀcka fÄngstbilderna med dessa berg i bakgrunden och att legenden John Wilson startat och till viss del driver campen. Men tyvÀr sÄ var han inte pÄ plats den dagen vi var dÀr.
Man fick kÀnslan att de flesta gÀster besöker Jurassic för att fÄnga Siamesisk Karp, ochsÄ kÀnd som Giant Carp. En fantastisk vacker karp art som kan vÀxa till fullkomligt skrÀmmande storlekar. Vi snackar om karpar pÄ 70 kg. Karpar stora som.. Ja stora som satan helt enkelt!
Till vÄr hjÀlp under dagens fiske fick vi en Gillie, en thailÀndsk kille som skulle hjÀlpa oss med bete, vart vi skulle placera betena och att hÄva fisken. Ett riktigt snobb fiske alltsÄ. Det var överdrivet mycket daltande och enda vi fick göra var att ta spöt nÀr de högg och veva in fisken. KÀndes vÀldigt överdrivet. Hur som helst sÄ fiskade vi pÄ och efter en timme sÄ öppnade Markus fisket! En art som vi alla beundrat en lÄng tid och alla ville fÄnga, en Redtail Catfish! Sjukt snygga fiskar med enormt gap, otroliga fÀrgsÀttningar och en stenhÄrd skalle. En fisk som alltid grymtade nÀr man skulle fotografera. Jusst den hÀr inledande fisken var nog den minsta Redtailen pÄ hela resan men de visste vi inte dÄ och var supernöjda.
Efter det var fisket segt och de dröjde rÀtt lÀnge innan de var min tur att fÄ kÀnna pÄ första fighten i ThailÀndska vatten, men sÄ började larmet att skrika, spöt studsade i spöhÄllaren och linan fullkomligt spröt av rullen. Snabbt var jag pÄ plats och kopplade ur baitrunnern, de fanns ingen anledning att göra mothugg med dessa rusningar, fisken krokade sig sjÀlv. Efter en hyfsat brutal kamp hamnade fisken i nÀtet. En fisk jag lÀst en del om men inte hade planerat att jag skulle fÄ pÄ den hÀr resan, en Thai Redtail. En kusin till Amazon Redtail som Markus fÄngat tidigare. En lÄng variant pÄ Redtail med otroligt lÄnga sprötar och nÀstan lika imponerande fÀrgsÀttning. De hade fÄngats 6 st Thai Redtails den gÄngna sÀsongen och jag tog nr 7 och följde senare upp med att ta nr 8. Roligt att fÄ lite ovanligare fÄngster!
Efter detta sÄ fick vi lite kamper med de berömda siamesiska karparna, jag lyckades fÄ 2 st smÄttingar, inte i nÀrheten av de 70 kilos bestar som finns i sjön och Micke lyckades öppna fisket med en karp pÄ hela 22 kg som första fisk pÄ resan! Ett riktigt grannt exemplar! Senare pÄ kvÀllen blev de lite mer fart i fisken men de mÀrktes att dom var lite off den hÀr dagen, vi bommade mÀngder av fiskar Àn fast linan spröt av rullen sÄ var det inget dÀr nÀr vi lyfte spöna. Vi lyckades dock alla tre avsluta med varsin Redtail innan dagen var över och vi var rÀtt nöjda jusst dÄ, dock sÄ skulle vi vara överens om att de va tur vi Äkte till Jurrasic först sÄ vi inte blev sÄ besvikna för de fisken som vÀntade oss var helt otroligt. Dock fick jag 3 nya arter i Jurassic! Woohoo!

Efter Jurassic Äkte vi ner till Phuket dÀr vi hade en dag bokat pÄ EFT men innan dess bestÀmde vi oss för att testa lyckan pÄ de böljande blÄ! Ett mycket prisvÀrt dagsfiske Àn om fisket runt Phuket inte Àr av högsta kvalitet, högt fisketryck och skrÀmmande mycket nedskrÀpning Àr inte ideallt. Om man absolut ska ha fisk Àr nog en flerdagars tur till Adamansöarna ett bÀttre alternativ, men det fanns det inte tid eller kapital för pÄ vÄr resa. En dag pÄ havet hÀr kostade ca 5-600 kr/pers för fyra personer. Helt överkomligt tycker jag och man fick faktiskt valuta för pengarna. Fiske, lunch och tid för snorkling pÄ en vacker strand belÀgen pÄ en ö. Och fisket dÄ? Ja fisk fick vi allihopa, en hel del faktiskt. Men allt var Tonfisk och inte av de stora storlekarna. Men 29 tonfiskar totalt Àr vÀll inte fy skam, 2 Ät vi till lunch och 2 tog vi med oss hem för att tillagas pÄ hotellet pÄ kvÀllen. ImellanÄt small det riktigt ordentligt nÀr vi svepte över ett större stim med tonfisk, "Fish on! Two! Three!! Four!!!" ropade guiden nÀr spö efter spö böjde sig pÄ bÄten och sÄ satt vi dÀr, alla fyra med varsitt spö i handen och drillade! DÄ var det roligt! PÄ eftermiddagen fick vi faktiskt ocksÄ se en helt fantastisk syn, en Sailfish som jagade pÄ ytan och hoppade mellan vÄgorna, sjukt mÀktigt Och inom 10 min var det 10 bÄtar pÄ plats för att försöka kroka fisken. DÄ kÀndes det lite hopplöst. Fisketryck = Max.
ÄndĂ„ var vi vĂ€ldigt nöjda med vĂ„r dag pĂ„ havet och Ă„kte hem för att kĂ€ka lite tonfisk och dricka nĂ„n grogg. Imorn var det dags för EFT!!

Exotic Fishing Thailand heter campen som öppnade för bara nÄgra mÄnader sedan och efter att jag följt fÄngstrapporterna en lÀngre tid sÄ Àr de tydligt, fisken hÀr Àr inte krokrÀdd!
Campen ligger i nÀrheten av Krabi, ett par timmar frÄn Phuket och vÀgen dit Àr otrolig. Kantad med dramatiskt uppskutande berg som tornar upp vid sidan av vÀgen, nÀsta mÀktigare Àn den förra. Jag var sjukt trött men kunde inte sova i bilfÀrden, de fanns för mycket att titta pÄ!
VÀl framme blev vi inte heller besvikna! Alldeles bakom sjön Àr ett högt högt berg som följer hela sjön med en nÀstan spikrak bergsvÀgg nÀra 80 m högt, Ett av de absolut vackraste stÀllen jag fiskat pÄ i mitt liv. Och sjön. Rullande Arapaimor pÄ ytan och karpar som hoppade och nÀr vi gick mot fiskeplatsen simmade tvÄ Arawanas bredvid varandra vid stranden. Jag var sjukt taggad!
Vi fick varsin "Sala" lÀngst baksidan av sjön, typ ett vindskydd eller mer ett solskydd. Jag satte mig i mitten och började fiska. HÀr fick man göra mer sjÀlv och de kÀndes bra, förutom att knÄda mÀsken till methodfeedern. De gick Ät helvete. Varenda gÄng jag skulle hiva ut min egen kreation sÄ gick den i bitar och jag fick veva in igen. Otroligt irriterande. Och fisket började segt för mig. Markus till vÀnster fick fisk pÄ fisk, likasÄ Micke till höger och jag började bli lite orolig. SÄ krokade Markus en fisk och guiden blÄste i visselpipan. DÄ förstod jag, nu sitter de en Arapaima pÄ kroken! Upp med alla spön och ivÀg för att följa kampen. De va en mindre fisk runt 45 kg men herregud vad vacker! Efter en stund lyckades dom fÄ den i fÄngstburen och vilken hÀrlig kÀnsla! Första kontakten med den fisk vi mest drömt om hemma i Sverige och nu ligger den i hÄven! HÀrligt! Vi tar nÄgra bilder och gratulerar Markus och försöker att lÄta glada för hans skull sÄ gott vi kan innan vi ÄtergÄr till fisket. Knappt hinner jag tillbaka innan Markus krokar en ny fisk, denna gÄng en annan art som vi trÄnat efter! En Alligator Gar! Inte de största exemplaret men den Àr sur! SlÄr med huvudet i hÄven och guiden drar till med ett litet trick, han drar sin foppatoffel över huvudet pÄ fisken och drar bort den precis innan fotograferingen. Lurigt !Markus ser nu inte lÀngre sjön för han har huvudet bland molnen medans jag har en helt annan kÀnsla i kroppen.
Vid Lunch kommer Mike Bailey förbi, Àgaren av campen, och snackar lite fiske. Han sÀger Ät mig att inte vara orolig och ger oss varsitt extra predator spö utan extra kostnad. Supertrevlig kille och jag rekommenderar alla som reser till Phuket att boka in en dag hos honom.
"Snart sÄ lossnar det." Och de gör de. Jag fÄr min första fisk i det hÀr fantastiska paradiset och de Àr en fisk som jag senast för tvÄ dagar sen stirrade pÄ i ett akvarium i en av Phukets barer, en Albino Giant Gourami. En lite halvmysko fisk som jag i akvariumet sÄg började med att Àta i frivattnet som liten för att sen fÄ en stor underkÀke och börja Àta pÄ ytan nÀr den blir större. Kul! Första fisken landad och nu Àr fisket igÄng! Inte lÄngt dÀrefter Àr de dags för nÄtt jag inte hade förvÀntat mig, en Albino Pacu! Hade aldrig tidigare sett en Albino Pacu och tyckte den var fantastiskt vacker!
Nu var Markus igÄng igen, de sÄg ut att vara tunga huvudknyck och nÄgot rullade pÄ ytan. SÄ sÄg jag svansen, Ànnu en Arapaima! Och visselpipan ljuder igen! Jag plockar upp grejjerna och hinner filma en bit av fighten och nÀr den Àr pÄ vÀg in i buren ser vi att denna Àr betydligt större! Vilket huvud! Den viker av ut ur buren och slÄr nÀstan till en av gilliesarna i huvudet med stjÀrtfenan, Rullen knastrar av trycket och slÀpper ovilligt ut lina. De Àr en mycket stark fisk men den har en svaghet. Arapaimor har lungor istÀllet för gÀlar vilket gör att den kan överleva torrpeioderna i Amazonas avskiljda i smÄ pölar under lÄnga tider, men de gör ocksÄ att den blir trött efter 15-20 min och pÄgÄr fighten mycket lÀngre Àn sÄ sÄ drunknar fisken. Den tar sats en sista gÄng och dansar ivÀg pÄ ytan men lyckas inte slita sig och glider in i buren. Vilken fisk! 80 kg Arapaima! Precis vad vi ville ha! Helt otroligt! Vi tar nÄgra bilder och lÄter fisken andas innan vi slÀpper ivÀg den och Markus fÄr nu fylla fickorna med stenar för att inte svÀva ivÀg helt!
Under den hÀr tiden hade Micke lyckats fÄnga nÄgra helt fantastiska fiskar, en hel drös med Redtails och Siameskarpar och nÄgot som verkligen gjorde mig avis. 2 stycken Ripsaw Catfish! Malar med sÄgbladsliknande fjÀll pÄ sidorna och ryggen, enligt mitt tycke helt makalösa fiskar. TyvÀr sÄ hade Micke inte ballar nog för att fotografera sig med dessa skönheter sÄ ja ha inge riktigt bra bilder pÄ dom.
SÄ började kvÀllen nÀrma sig och solen gick bakom de enorma berg vi hade i ryggen, en riktig lÀttnad dÄ de va helt hemskt varmt i dessa Salas. Och nu började det hetta till i sjön. Inom loppet av en halvtimme sÄ landade jag en lÀcker siames runt 18 kg, min första Piraiba och sÄ krokade jag pÄ nÄtt roligt. Guiden sa redtail. Jag sa Nej. De hÀr var Arapaima. De ljuvliga ljudet av visselpipan ljöd och gillies kom som ur trÀdverken för att landa min första arapaima! Och jag var helspÀnd, De Àr nu de gÀller!
Ganska sÄ snart kan jag styra in fisken i buren och strÀcka nÀven i luften! En Arapaima! Wooohoo! Inget riktigt monster men 40-45 kg vÀgde den nog, bland dom mindre i sjön. Guiderna klipper linan vid mungipan och lÀmnar kroken, jag vadar ut och stÀller mig bredvid buren, strÀcker ner handen och kÀnner pÄ dess enorma fjÀll och och ler som ett fÄn. DÄ vÀnder det. Fisken slÄr till med stjÀrtfenan och fullkomligt flyger ur buren och trÀffar en av gilliesarna i axeln och pÄ ett ögonblick Àr den borta. Innan jag hunnit föreviga denna fantastiska fisk i bilder sÄ Àr den borta. Enda som finns kvar Àr tomheten. Och revancshlustan sÄklart.
Vid mörkrets intĂ„g byts fiskbetet mot rĂ„ kyckling och nappen avlöser varandra. Snabba rusningar med skrikande larm men med stora kycklingbitar pĂ„ kroken Ă€r det svĂ„rt att sĂ€tta kroken. Man bommar mycket men pĂ„ tredje försöket pĂ„ en liten liten kycklingbit sĂ€tter jag mothugget och Damn! De Ă€r bara stumt! Rullen gnĂ€ller motvilligt och lĂ„nga huvudskakning vittnar om en stor fisk, jag vĂ„gar knappt hoppas, kan de vara Arapaima? IsĂ„fall Ă€r den betydligt större Ă€n den förra. Kampen pĂ„gĂ„r en stund innan den kommer upp till utan och rullar, Yes! De Ă€r Arapaima! Dags för revanchs! Jag pressar fisken rĂ€tt hĂ„rt men inne vid land slĂ€pper jag lite sĂ„ inte linan ska gĂ„, de hĂ€r kĂ€nner fisken och slungar halva kroppen ovanför vattenytan och skakar pĂ„ huvudet! Jag skiter nĂ€stan pĂ„ mig. Ägaren sĂ€ger att nĂ€r dom kĂ€nner att det ger med sig sĂ„ ger dom allt, sĂ„ de Ă€r bĂ€ttre att fortsĂ€tta pressa. Och efter nĂ„n minut kan guiderna vĂ€lta in fisken i buren och jag Ă€r överlycklig! De Ă€r ett riktigt as! Guiderna kollar var kroken sitter och försöker klippa linan men fisken ger inte upp, den slĂ„r med huvudet varje gĂ„ng dom Ă€r nĂ€ra och till slut sĂ„ skjuter den ivĂ€g som en kanon och river nĂ€tet i buren i fliser och sticker, mitt hjĂ€rta hoppar över 4-5 slag och jag fĂ„r panik! Fisken ligger nu rakt framför mig i vattnet och linan gĂ„r genom buren! Vad ska jag göra? Ska jag slĂ€nga mig över fisken? Kan nĂ„n ta den? SĂ„ slĂ„r jag i baitrunnern och ger spöt till gillien som lyckas trĂ€da spöt genom hĂ„llet och tillbaka till mig sĂ„ Ă€r fighten igĂ„ng igen! Herregud! Vilken pĂ€rs! Gilliesarna skyndar ivĂ€g för att hĂ€mta en ny bur och jag hĂ„ller fisken nĂ€ra landningsplatsen. Som tur Ă€r sĂ„ Ă€r fisken lika tagen som jag och gör inga större utsvĂ€vningar och efter en stund glider den in i den nya buren. Pust! Jag hade dött om jag fĂ„tt se en till Arapaima smita innan fotograferingen! Som tur var gĂ„r resten bra, jag fĂ„r nĂ„gra fantastiska bilder och fisken vĂ€ger brutala 80 kg. Ett lyckligt slut pĂ„ en fantastisk dag, vi fĂ„ngade en bra bit över 250 kg fisk den hĂ€r dagen och alla Ă„kte hem med ett leende pĂ„ lĂ€pparna och drömmar om att Ă„tervĂ€nda.

SÄ Äkte vi tillbaka till Hua Hin dÀr vi bodde och nÀst pÄ tur var nÄtt jag sett fram emot i mÄnaders tid. TvÄ dagars fiske pÄ Palm Tree Lagoon i Rachabuuri, en helt makalös sjö med 94 olika arter, över 3000 fiskar och ett flertal vÀrldsrekord som simmar i sjön. För att sprida lite extra krydda pÄ tillvaron hade vi bokat hela sjön för oss sjÀlva. Bara vi och fisken. HÀrligt. Vi valde platser och jag gjorde ett inte allt för lyckat val utan satte mig vid en betong vÀgg som under dagen skulle bÄde skydda frÄn vind och samla upp all vÀrme i thailand kÀndes det som för det var outhÀrdligt varmt mitt pÄ dagen och mesta av min tid gick till att dricka vatten och gatorade.
HĂ€r fiskades det med bĂ„de kyckling och bröd och Ă€garna var mer frikostig med antal spön, Markus fiskade ett tag med 7 spön! Och de gav faktiskt utdelning. Markus, med sin vana trogen, var rĂ€tt snabb att landa Ă€nnu en Aripaima! Och Micke fick Redtails, siameskarpar, andra mystiska karparter och som krona pĂ„ verket fick han en skitsnygg Giant Snakehead! Ett riktigt vackert exemplar! Jag fick nĂ„gra Redtails, en helt fantastisk Pacu, största jag sett! nĂ„n siameskarp och en fisk art som vi skulle lĂ€ra oss att hata, Savaii, en mal art som Ă„t allt och de fanns gott om dom! Och en kusin art till Savaii som sĂ„g precis likadan ut förutom att dom hade en kĂ€nselspröt i mungipan. SĂ„ satte Benny, hon som Ă€ger campen, och fiskade med bröd och ett litet pennflöte sĂ„ Markus frĂ„gade: "Vad förvĂ€ntar du dig att fĂ„nga med de dĂ€r?" " Allt frĂ„n smĂ„tt till stort" fick han till svar och tĂ€nkte vĂ€ll "ja tjena, sĂ„ stora lĂ€r man inte kunna fĂ„ pĂ„ de dĂ€r". DĂ„ försvann flötet, och satte ivĂ€g. Över hela sjön! Linan fastnade i lite flythyacinter sĂ„ jag fick bra överblick pĂ„ hĂ€ndelseförloppet dĂ€r jag satt, rakt över hela sjön Ă„kte de i en ruskig fart och alla började plocka upp spöna och sĂ€ga "Mekong!". En fisk vi tidigare inte stött pĂ„ och inte visste sĂ„ mycket om, förutom att en bra Mekong tar minst en eller tvĂ„ timmar att landa. SĂ„ fighten var igĂ„ng, och ja de va vĂ€ll inte mycket till fight. Ganska ensidigt skulle man kunna sĂ€ga. I fiskens favör. Den Ă„kte runt hela sjön och sĂ„ fort markus lyckades ta en 2-3 meter stack den 10. SĂ„ höll det pĂ„ i en timme innan Benny tyckte att markus inte pressade tillrĂ€ckligt och tog tag i linan och hon hann inte mer Ă€n att greppa linan sĂ„ gick fisken lös. En timmes fight och bara borta. De kĂ€ndes sĂ„dĂ€r. Vi fortsatte fiska och efter en stund var de dags igen. Nu var de Mickes tur. Ännu en Mekong, och fiskedagen var över för mig. Upp med alla spön men fisken lyckades Ă€ndĂ„ linda in sig i 2 flöten. Efter ca 45 minuter Ă„kte gilliesen ut i en bĂ„t och klippte lös flötena. Fisken körde pĂ„. Efter 2 timmar kom fisken in ganska nĂ€ra land men nĂ„nting oroade mig. Gilliesarna satt bara lugnt och pratade och jag började förstĂ„ att den hĂ€r fighten Ă€r lĂ„ngt frĂ„n över. Fisken drog en till vĂ€nda runt sjön. Efter tre timmar kommer fisken upp pĂ„ ytan, och slĂ„r nĂ„gra kraftiga slag med stjĂ€rtfenan och linan gĂ„r av. Micke Ă€r helt förtvivlad. DĂ„ ror Gillisarna ut med spöt och knyter ihop linan igen och fighten kan fortsĂ€tta! Mekongen stannar bara av nĂ€r den inte kĂ€nner nĂ„gon press och Micke har himlavakt. Nu kommer den andra Ă€garen Tim och snackar lite. De visar sig att han tror att de Ă€r en Mekong dom slĂ€ppte in för 3 mĂ„nader sedan som dĂ„ vĂ€gde 125 kg! Och som han nu trodde skulle vĂ€ga över 130 kg! En fisk som skulle krossa vĂ€rldsrekordet! Vi höll de lite tyst ifrĂ„n Micke sĂ„ han inte skulle bli sĂ„ nervös. Fast han var redan rĂ€tt nervös.
Efter 4 timmars fight knastrar de till i spöt och de börjar vika sig. Dags att byta spö, samma prossedur och dom lyckas skarva linan till ett nytt spö. De hÀr Àr helt jÀvla sjukt. 4 timmar in och fisken verkar lika pigg som nÀr vi startade. Micke sÀtter bra med press men de Àr inte tillrÀckligt. Utrustningen Àr för lÀtt för att kunna göra nÄn riktig skillnad och fisken bara gÄr och gÄr. Det blir mörkt och fisken kommer nÀra nÄgra ggr men Äker ut igen. SÄ efter 5 timmar sÄ hÀnder det. Linan nöts av mot en fena pÄ fisken och den Àr borta. Fem timmars fight dÀr vi fÄtt klippa bort andra linor, knytit ihop ett linbrott, bytt spö och ÀndÄ gÄr fisken segrande ur striden. Micke var inte sÄ glad. Men vi hade en dag till!

Dag tvÄ var jag taggad dÄ 6 timmar av gÄrdagen gÄtt bort till att titta pÄ Markus och Mickes Mekongfighter! Nu ville jag ha nÄtt bÀttre! Men tyvÀr sÄ ville ingen av dom skiljas frÄn sina platser och jag fick sitta i den djÀvulska vÀrmen igen! Och jag fick idag ganska mycket fisk, men lite snÄlt med variation, jag fick mÀngder av Savaii och sÀkert 7-8 Redtails som alla gav riktigt hÀrliga fighter, den största vÀgde 28 kg.En riktigt flÀskig fisk som nÀr jag landade den pekade Gillien pÄ fisken, log stort, sen pekade han pÄ mig och sa "Same!". Kul kille..
Men jag ville verkligen ha nĂ„tt annat. SĂ„ fick jag en fisk jag velat ha en lĂ€ngre tid, en Rohu! Skitsnygg karpfisk! Och Markus va riktigt pĂ„ hugget idag, Öppnade med Ă€nnu en Arapaima! Helt sjukt vad paimer han tog pĂ„ den hĂ€r resan! Sen fick han en skitsnygg Suckermouth Catfish, en riktigt snygg malart. Men tyvĂ€r tappade han kanske den ballaste, en Ripsaw Catfish runt 10 kg som Ă„kte fast i bryggan!
Och den hÀr dagen kom de som Micke vÀntat pÄ hela resan, hans första Arapaima! Han tappade en dagen innan alldeles vid stranden och var dÄ inte pÄ topphumör! Men nu var de en annan melodi! Nu hade alla landat Arapaima! Fan va hÀrligt!
Fisket fortsatte och sÄ sÄg jag att Markus fick en fisk, och Gillien sprang runt hela sjön för att hÀmta en vÄg sÄ ja tÀnkte att nu Àr de nÄtt helvete pÄ gÄng hÀr, vad har Markus fÄtt nu? De visade sig vara en Black Ear Catfish pÄ 10,6 kg, endast 500 gram frÄn gÀllande vÀrldsrekord! SÄÄ nÀra! Riktigt surt att inte kunna komma över det, de hade verkligen varit hÀftigt!
Mörkret föll och vĂ„r tid pĂ„ Palm Tree Lagoon gick mot sitt slut och hoppet om en stor fisk började tyna bort. DĂ„ small det! Big Fish! Ropade Gillien och de blev lite kalabalik! Ägaren var sĂ€ker pĂ„ sin sak, de var en Chao Phraya Catfish som satt pĂ„ kroken, den snabbaste av alla malar i pölen, en riktig trofe som mĂ„nga kom hit för att fĂ„nga och mĂ„nga misslyckats att fĂ„nga! Och vilka rusningar! Nu fick Stella rullen jobba! Vilket tryck! Platsen jag stod pĂ„ var rĂ€tt djup och endast ett hinder i vattnet. En brygga. Och dit skulle den. Gillisen hoppade i vattnet för att skydda linan mot bryggan och plaskade i vattnet för att fĂ„ den att vĂ€nda utĂ„t och med en lĂ€ttnad sĂ„g jag den simma ut mot de djupare vattnet igen. Nu var det bara att sĂ€tta press, riktig utrustning och inget kunde hindra mig frĂ„n att landa den hĂ€r fisken, nĂ€r den kom nĂ€ra satte jag hĂ„rd press uppĂ„t för att fĂ„ upp den till ytan men den ville inte utan stack ivĂ€g igen, nĂ€sta gĂ„ng kom den nĂ€rmare och gillisen försökte trycka ner hĂ„ven innan han sĂ„g fisken vilket gjorde Ă€garen smĂ„tt ursinnig, som tur var sĂ„ klarade sig linan och kort dĂ€refter kunnde jag pressa upp den till ytan och endast huvudet fick plats i hĂ„ven, "Get the cage in there!" skrek Ă€garen och efter nĂ„gra sekunder lĂ„g den landad i buren! JAAA! En Chao Phraya över 50 kg! Vilket underbart sĂ€tt att avsluta dagen! Och badet vid fotograferingen kom som en gĂ„va dĂ„ jag var helt drĂ€nkt i svett efterĂ„t. UNDERBART!
EfterÄt satt vi i Ätskilliga timmar och drack öl med Àgaren och snackade fiskehistorier och skit, riktigt jÀkla trevligt.

Nu hade vi gjort bort allt fiske vi hade bokat innan avresa och hade en vecka kvar pÄ vÄr resa. SÄ nÄgra blöta kvÀllar blev de och nÄgra bakisdagar sÄ bestÀmde vi oss för att söka upp den lokala fiskedammen i Hua Hin. De visade sig att den lÄg endast 10 min frÄn huset vi bodde i! Doh! Iallafall sÄ Äkte vi dit och fiskade och jag hade bara ett mÄl. Nu var det dags att fÄnga en Alligator Gar. Brorsan fokuserade pÄ att fÄ en siameskarp eftersom han Ànnu inte lyckats fÄ nÄgon och Micke satsade pÄ Arapaima och Gar, fast Micke testade en annan metod Àn mig. Medans jag fiskade fiskbitar pÄ flöte en meter under ytan sÄ fiskade Micke pÄ botten. Och min lilla 10 Äriga gillie för dagen försökte pÄ alla möjliga vis att fÄ mig att byta till bröd pÄ botten, han ville att jag skulle fÄ nÄtt, bara nÄtt, sÄ att han kanske skulle fÄ lite dricks. Men jag stod fast, jag ska fiska sÄhÀr, jag vill ha en gar, jag vill inte ha nÄtt annat. Men de gillade han inte. Markus fick mÄnga hugg pÄ brödet medans de var lÄngsammare för mig och Micke, Markus fick mÄnga savaii och en helschysst Pacu och flyttade efter halva dagen till en pöl bredvid som var mer inriktiat pÄ karp. Jag nötte pÄ och krokade en grann pacu som tyvÀr slet sig vid hÄvningen. NÀr kvÀllen nÀrmade sig började jag fÄ fler och fler kontakter pÄ flötet men var gÄng sÄ spottade fisken precis dÄ jag vevat in slaklinan och skulle göra mothugg. Det var ganska irriterande men jag fortsatte. Jag började att omdelbart veva in slaklinan dÄ jag sÄg minsta rörelse pÄ flötet och nÀr de sÄ dök, satte jag mothugget! Yes! Tyngd! Fighten igÄng och jag pressade för att se vad det var jag krokat, sÄ kom den upp och slog med stjÀrten. En Gar! Jaa, jag hade lyckats kroka det jag var ute efter! SÄ kom den in och de var dags för hÄvning men grabben hade ingen skill för hÄvning sÄ jag tog av honom hÄven och brottade in fisken i hÄven! Jag var överlycklig! Min satsning lyckades! Sanslöst hÀftiga fiskar det hÀr ocksÄ. Nu kan vi fiska med bröd! sa jag Ät grabben och flyttade upp till andra pölen för en seger bÀrs och lite krubb. Fiskade av slutet pÄ dagen hÀr uppe och fick nÄgra smÄ smÄ savaii innan de blev mörkt, DÄ small nÄtt annat pÄ. De givck tungt och inga stora rusningar. jag visste inte riktigt vad det var men till slut fick jag upp den till ytan. De var en fin Siameskarp som var krokad i bröstfenan och efter mer fummel med hÄvningen av grabbhalvan sÄ lÄg den pÄ mattan. En vÀrdig avslutning pÄ resan!

Jag Àr fantastiskt nöjd med resan och inte bara fisket, Thailand Àr ett hÀrligt land som jag definitivt kommer besöka fler ggr. Till slut fick jag 10 nya arter och de mest minnesvÀrda mÄste vara Arapaima pÄ 80 kg, en drömfisk! Redtail pÄ 28 kg, sÄ sjukt vackra fiskar! Pacun runt 10 kg, dÀr snackar vi inte dasslock utan brunnslock! Och Alligator Gar runt 12 kg! Helt underbart!

Bilder
Lämna en kommentar
För att lämna en kommentar mćste du först logga in
Inlägg
Inlägg frćn 17 Apr 2014
pikealot: Vilka mÀktiga fiskar Martin, grymt!:D
Inlägg frćn 21 Apr 2014
Huuhka: Ja de va en riktigt hÀftig resa!