21-26 Oct 2013 | Monster Malar i Ebro

Skrivet av Huuhka.

Äntligen fick jag chansen att Ă„ka pĂ„ en resa som jag drömt om i mĂ„nga mĂ„nga Ă„r. En resa till Floden Ebro för att fiska mal.
Med mig fick jag min kompis Mikael Lehrstrand och innan resan visste vi inte vad vi kunde förvÀnta oss. En sak som dock Àr sÀker Àr att vi inte ens i vÄr vildaste fantasi kunnat förutspÄ vad som vÀntade oss.

Vi fick dock ganska snabbt inse att vÄrat mÄl pÄ malar runt 30 kg var att lÀgga ribban vÀldigt lÄgt. VÀl framme pÄ platsen tog vi en titt pÄ utrustningen vi skulle komma att anvÀnda och vi sken upp som solar nÀr vi sÄg custom byggda spön byggda för att klara obeskrivligt stor fisk med Penn rullar fullmatade med nÀrmast rep liknande tjocklek pÄ lina, sylvassa krokar i storlek XXL med 15 centimeters hÄr betade med 4 st 22 millimeters Halibut pellets .Allt detta nerhammrade i marken med tjocka armeringsjÀrn och pÄ de custombyggda Standup spöhÄllare med vibrationslarm för att fÄ linan högt över vattnet. Den hÀr utrustningen var inte till för 30 kilos fiskar. HÀr vankades det nÄgot mycket större. Inte heller Àr den gjord för att kasta betet, den Àr gjord bara för att kunna sÀtta tillrÀcklig press pÄ de stora fiskarna för att fÄ dom att tröttna. SÄ istÀllet för att kasta ut de 150 gram tunga sÀnket fick vÄr guide ro ut vÄra beten tvÄ i taget och placera dom precis i branten till huvudfÄran till floden.

Vi fick höra att den hÀr Ärstiden Àr det sÀllan man fÄr riktigt mycket fisk, men oftast mycket stora fiskar, sÄ vi kÀnnde oss rÀtt bekvÀma med att sitta och vÀnta in vÄrat första napp. De skulle dock dröjja och istÀllet fick vi nöja oss med att se vÄra engelska grannar landa tvÄ st malar mellan 10 och 20 kg pÄ första dagen, fiskar vi tyckte sÄg riktigt fina ut som omgÄende skickades tillbaka utan vÀgning och fotografering. Vi började förstÄ att vi nog fick förbereda oss pÄ nÄtt större Àn en 30 kilos.
Efter 13 timmar kom första hugget och pulsen sköt i höjden omedelbart. VI hade kommit överens om att Micke skulle fÄ ta första fisken eftersom jag hade turen att fÄ gÄ en tuff match mot en Hammarhaj i Florida i vintras. NÄtt jag kanske inte skulle gÄtt med pÄ om jag vetat vad som vÀntat.
Micke lyfte spöt ur hÄllaren, vevade in slak linan och höjde spöet i ett ordentligt mothugg. Direkt dÄ han fick kontakt med fisken sÄg man att det var en större fisk. De va tungt, och den började ta lina, trots en maxstÀlld slirbroms. Micke började allt eftersom att pumpa in fisken cm efter cm, och efter 15-20 min var den vid land, fastknuten och landad. Första fisken pÄ resan vÀgs till 164 lb! 74,4 kg! Vilken start! NÄgra timmar senare medans vi pratade om denna fantastiska fisk vi nyss fÄtt fÄr vi ett till napp, Àntligen min tur att fÄ drilla fisk! Jag sÀtter in mothugget men nÄn riktig tyngd kommer aldrig, den bockar och stÄngar men har inte nÄn riktig tyngd att sÀtta emot. Jag kan relativt enkelt pumpa in den till land och vÀga den till 16 kg. Fortfarande den största fisk jag nÄnsin spöfÄngat sÄ givetvis fÄr den vara med pÄ nÄgra bilder innan den fÄr Äka hem, men jag kÀnner omdelbart att jag vill ha en större. En mindre fisk pÄ den utrustningen Àr nÀstan jobbigare Àn en större fisk, en större fisk kan hÄlla emot lite och ge dig tid att bara hÄlla och ÄterhÀmta dig medans med en mindre fisk fÄr man pumpa in i ett strÀck. Men de fick jag inte uppleva förÀn andra dagen.

Dag tvÄ började precis som dag ett, inte ett pip medans solen var uppe förutom nÄn mindre fisk hos grannarna.
Men nÀr sen solen gick ner, dÄ började det röra pÄ sig i djupet. VÄra grannar fick tvÄ fiskar den kvÀllen innan vi fick chansen. En pÄ 100 lb prick och en pÄ 120 lb. 45 kg och 53 kg ungefÀr. Men sÄ ljöd vÄrt larm, samma spö som Micke fick sin stora pÄ dagen innan och den hÀr gÄngen fick Micke svar pÄ sitt mothugg. Fisken tog mÀngder av lina och en lÄng stund kunnde Micke inte göra annat Àn att hÄlla i sig och vÀnta ut den. Guiden rodde ut för att kommunicera vad som pÄgick och mÄste kÀnnt igen fisken.
Han ropade "Mike, you lucky Bastard" men ville inte sÀga vad han visste, den hÀr fisken var stor. Den va riktigt stor! Den hade en del skador runt överkÀken och ögonen sÄ den har nog varit med förut och storleken pÄ dess huvud var enormt. VÄgen stannade pÄ 220 lbs, 100 kg! Den mÀttes till 246 cm! Ett ordentligt segervrÄl utbröt pÄ stranden. Den största svenskfÄngade malen i Catmaster Tours historia och den 19:e största fisken i Catmasters 14 Är lÄnga historia! De va ett riktigt monster vi fÄtt! Micke har nu hamnat pÄ topplistan pÄ deras hemsida och ser ut att fÄ den största malen för Äret dÀr, de fÄr vi se vid Ärskiftet. Helt makalöst stor fisk och mÀngder av bilder togs. Tur var att vattnet var pÄ 18 grader för en hel del bilder i vattnet blev det ocksÄ.
Helt lyriska satt vi och disskuterade vad som precis hade hÀnt, svÄrt att begripa hur stor fisken igentligen Àr efter bara tre fiskar.
Men sÄ kom plötsligt ett till hugg, denna gÄngen pÄ samma spö och min tur att gÄ en match! Den hÀr var tyngre Àn min första och tog lite lina emellanÄt, och jag bara skrattade! SÄ kul att fÄ pÄ en större fisk och vÀl pÄ land vÀgdes den till 117 lbs, 53 kg och mÀttes till 207 cm! Wohoo! Vilken hÀrlig höjning! Den natten sov vi riktigt gott!

Dag tre skulle se lite annorluna ut, dÄ vi faktiskt fick en fisk i dagsljus. Inte en bjÀsse men en liten 30 kilos fisk till Micke. Hör ni vad dumt de lÄter? "En liten 30 kilos", 30 Kilo Àr ju enormt! De sÀger en del om hur sjuk vÄran resa ha varit!
Hursomhelst sÄ medförde den "lilla" fisken att de Àntligen var min tur att vara nÀsta man pÄ spöna nÀr solen gick ner och mörkret la sig Och jag var riktigt spÀnd. Jag ville sÄ gÀrna ha en fisk över 150 lb nu, jag ville ha bilder pÄ en sÄn bjÀsse i vattnet jag med. Och jag skulle inte bli besviken, i ungefÀr samma tid kom Àven nappet denna kvÀll, Jag lyfte spöt ur spöhÄllaren vevade in slaklinan och höjde spöt och BAM! sÄ satt mothugget och omedelbart stack fisken, den verkligen spröt ut lina frÄn rullen Àn fast spÀrren var satt pÄ max, i första rusningen fullkomligt slet den av 40-50 meter lina frÄn rullen, de va fantastiskt! Om jag skrattat dagen innan nÀr fisken tog lina sÄ gjorde jag dÄ absolut inte de idag. Nu var de allvarligt, de hÀr va en stor fisk. Fisken satte av nedströms och linan försvann över den höga vassen, jag visste inte vad som hÀnde utan fick helt förlita mig pÄ guidens instruktioner. Sakta men sÀkert började jag fÄ tillbaka lite lina pÄ spolen, men den hÀr fisken var lÄngt bort vid det hÀr laget och de började kÀnnas. Guiden fick lÀgga linan runt ryggen och ro uppströms medans jag pumpade och vevade in fisket eftersom. Den hÀr fisken fightade verkligen hela vÀgen in och nÀr den inte stack Ät andra hÄllet var den sÄ tung att man verkligen fick anvÀnda benen för att fÄ upp spöt och lite lina tillbaka pÄ spolen. Micke blev lite orolig att hans 220 lb are skulle vara ett minne blott efter den hÀr fighten men vÀl pÄ mattan vÀgde vi den till 185 lb, 84 kg och mÀttes till 240 cm! Ett riktigt jÀkla monster Àn om den inte kom upp i mickes storlek. En helt fantastisk kÀnsla. Och Alla kommande hinkar med vatten som jag fick över mig, vilket Àr tradition pÄ fiskar över 150 lb, var helt underbara! SÄ skulle jag ta nÄgra bilder i vattnet med besten men den slet sig efter första bilden, de fanns ingen chans att jag skulle kunna stoppa den fisken nÀr jag vÀl tappade den. Men jag brydde mig inte sÄ mycket om det, jag var alldeles för glad.
Sedan avrundade Micke kvĂ€llen med en vacker 100lb prick fisk. en pĂ„ 45 kilo. Ett par foton pĂ„ den sen var de bara att packa ihop. Ännu en helt fantastisk dag. Vid den hĂ€r tiden, halvĂ€gs in i veckan, hade vi sammanlagt fĂ„ngat över 400 kg fisk pĂ„ tvĂ„ personer. PĂ„ sju fiskar! De Ă€r över 50 kg i snitt! De Ă€r helt sinnessjukt!

PÄ den fjÀrde dagen var de Äterigen jag som stod pÄ tur och idag kom nÄtt vi velat ha hela veckan. En stor fisk i dagsljuset! Det var dags för att byta beten sÄ vi vÀntade nÄn minut extra innan vi vevade in betena och precis som vi var pÄ vÀg att börja ta in spöna kom hugget. Den hÀr fisken var minst lika vild som den jag tog dagen innan och mina armar vÀrkte redan innan fighten började, den bara gick. LÄngt lÄngt ut och spolen började kÀnnas tom innan jag började kunna ta in lina. Vilka sjuka rusningar dom kan göra! Armarna vÀrkte, solen vÀrmde och livet var underbart. SÄ rodde guiden ut för att se till att linan inte gick mot nÄgon sten i djupbranten och ropade att den va jÀtte liten. Ja tÀnkte att de kan inte stÀmma, men han insisterade och sa att jag blir nog besviken nÀr den kommer in. Och jag grubblade medans jag slet att hur kan de va möjligt, den mÄste vara felkrokad. Hur kan den va sÄ stark? SÄ kom den in, och jag förstod dÄ att guiden var en skitstövel. De va inte alls nÄn liten fisk! VÄgen stannade pÄ 166 lbs, 75,3 kg! 223,5 cm lÄng! En till bjÀsse! Och i dagsljus dessutom! Jag var ordentligt glad! Men samtidigt helt slut, i tre dagar efterÄt vÀrkte det i min axlar och armar. Underbart.

Sedan följde tyvÀr en helt fisklös dag och det skulle dröjja Ànda till sista timmen pÄ sista dagen innan nÄtt skulle hÀnda. 57 timmar efter vi fick vÄr senaste fisk, sÄ kom de igÄng igen. VÄra grannar började med en HÀrlig 166 lbs fisk, ca 75 kg, sen var det Mickes tur med en hÀrlig fighter pÄ 160 lbs ca 72,5 kg som kÀmpade hela vÀgen upp pÄ mattan och under fotograferingen. De va en riktig suring! Sen pÄ absolut sista minuten av fiske tog vÄra grannar Ànnu en fisk runt 70-80 lbs. Helt sjuk sista timme pÄ resan, och tro mig, de kÀnndes inge kul att packa ihop grejjerna för sista gÄngen..

Förutom vÄra fiskar som jag berÀttat om fick vÄra grannar, tre killar frÄn England, en hel hög med fina fiskar upp till 170 lbs och Àven ett gÀng tyskar som satt nedströms oss kom för att lÄna en vÄg dÄ deras gÄtt sönder sÄ jag hÀngde pÄ och fick se vad dom fÄngat. En Albino Mal pÄ 182 lbs! En mycket sÀllsynt och otroligt vacker fisk! De va riktigt roligt att fÄ se en albino pÄ den hÀr resan med!
Utan tvekan den mest lyckade fiskeresa jag gjort sÄhÀr lÄngt, och jag hoppas verkligen att jag fÄr uppleva nÄnting liknande igen.

Bilder
Lämna en kommentar
För att lämna en kommentar mćste du först logga in
Inlägg
Inlägg frćn 28 Oct 2013
kirefors: Haha, jÀkla guide som ljuger om storleken :) Skitkul att lÀsa. Bra skrivet och bra story! Ett minne för livet, verkligen! Hur vÀger man en sÄndÀr bjÀsse, inte med lipgrip direkt?
Huuhka: Ja de va en riktig skitstövel! :-) Haha, de blir klurigt med lipgrip med tanke pÄ att fisken Àr nÀrmare 2,5 m lÄng! VI anvÀnde vÄgsÀck, gigantisk vÄg och en hÀvstÄng mellan tvÄ personer. Funka fint! De Àr utan tvekan en lÄngt gÄngen dröm som gÄtt i uppfyllelse, man svÀvar lite pÄ moln sÄhÀr efterÄt! :-)
Inlägg frćn 29 Oct 2013
Fiskare #1245: Fyfan vilken sjuk resa ni verkar haft, och grattis till dina monster!! Som vanligt vid dina fisketurer var det ocksÄ grymt bra och utförlig berÀttelse! :)
Inlägg frćn 31 Oct 2013
Huuhka: Tackar Johan! Kul att du gillar berÀttelsen! Och vi hade verkligen ett sjukt fiske, lÄngt över förvÀntningarna!
Inlägg frćn 10 Nov 2013
Fiskare #1069: Grymt kul!
Inlägg frćn 15 Nov 2013
Huuhka: Rekomenderar starkt en tur dit! Och Catmaster Tours var en toppen guide firma, gjorde ett toppenjobb bÄde pÄ och vid sidan av Àlven.