19 Jan - 2 Feb 2013 | Semester frÄn kylan

Skrivet av Huuhka.

Less pÄ snö och kyla sÄ styrdes kosan mot varmare bredgrader och nya fiskar och utmaningar, Fort Lauderdale i Florida var resans mÄl.

Innan avresa hade vi bara en dags fiske med guide bokat pÄ förhand och förhoppningarna lÄg pÄ att hitta fiskesÀtt nÀr vi vÀl var pÄ plats. Och det fanns det gÄtt om. Fullutrustade big game bÄtar som stod pÄ rad med guider som med diverse lockrop försökte fÄ med sig folk ut pÄ det böljande blÄ. Jag hade kommit rÀtt.

Första dagen springer vi in i en stor driftbÄt som vÀcker vÄr nyfikenhet sÄ vi bestÀmmer oss för att offra 4 timmar av vÄr första dag med att hÀnga med den ut för en blygsam summa. Vi kliver ombord, köper varsin pilsner och bekantar oss med bÄten. DÄ fÄr vi syn pÄ en av de mÀktigaste synerna, och min drömfÄngst, sakta sakta svÀva fram bakom bÄten: En ENORM Tarpon sÄ stor att hakan faller hopplöst! Denna fisk Àr vackrare i verkliga livet Àn vad jag hade kunnat hoppas pÄ och detta exemplar vÀger lÀtt över 35-40 kg, min puls ökar omedelbart och jag Àr helt lyrisk över att fÄ komma ut och fiska efter arter jag suttit hemma i vintermörkret och suktat efter som nu glider framför mig i det klargröna vattnet.
Humöret Àr pÄ topp, solen vÀrmer, kall bÀrs i nÀven och vi Àr pÄ vÀg ut pÄ havet. Underbart. Enda som fattas Àr fisk. Och de var sÄ de var under större delen av resan. Ingen fisk. VÀdret har varit varmare Àn vanligt och pga detta sÄ fattas en del av de vanliga aktörerna i dessa vatten. Styrman tacklar alla spön för Kingfish, en fisk som Ànnu inte kommit i den mÀngd som det vanligtvis Àr och ingen fÄr fisk. De fiskar som kommer upp Àr fiskar pÄ riggar för bottenfiske sÄ till slut tröttnar jag och ber om en bottenrigg istÀllet för detta dravel i frivattnet och pÄ första nedslÀppet smÀller det direkt, en liten Gag Grouper med fantastiska fÀrger. Och jag har fortsatta kontakter under det ÄterstÄende 20 minutrarna pÄ turen men lyckas inte kroka nÄgot mer. Vi var vÀll inte helt nöjda med resan men bokade nattfiske för senare i veckan dÄ fisket Àr mer riktat pÄ botten efter snapper och grouper.

Den turen förde med sig hĂ€stlĂ€ngder mycket mer action och ett antal olika arter med, Glass Eye snapper, Lane snapper och Sailors Choice var det vanligaste men helt frĂ„n ingenstans började det glimma i mĂ„nskenet pĂ„ vattenytan och ett helt stimm med en fisk som vi inte riktigt fick nĂ„tt rakt svar pĂ„ vad det var dyker upp bredvid bĂ„ten. Jag vevar upp omdelebart och lĂ„ter betet ligga 1-2 meter under ytan och direkt smĂ€ller det pĂ„ med vĂ€ldig kraft, fighten blir kort dock och fisken kliver av i luften nĂ€r jag ska lyfta in den i bĂ„ten. Inte sĂ„ stor men ett par kilo vĂ€gde den nog och stark som bara den. Sen blir dom mer försiktiga, ingen vill prova dessa konstiga fiskbitar med tjocka linor hĂ€ngandes ur dom. Jag plockar bort sĂ€nket och lĂ„ter en bit blĂ€ckfisk sakta singla ner i vattnet. Även nu Ă€r dom osĂ€kra och spottar blixtsnabbt och jag lyckas inte sĂ€tta kroken i dom. Sen smĂ€ller det till i kompisens spö och de tjuter i rullen, vilka fighters! Efter ett par rusningar lyckas han fĂ„ den i bĂ„ten och tyvĂ€r Ă€r styrman sĂ„ snabb pĂ„ att returnera den sĂ„ jag hann varken fĂ„ en ordentlig titt eller foto pĂ„ fisken. MinuspoĂ€ng dĂ€r. Stimmet försvinner lika snabbt som det kom.
Fisket fortsÀtter och jag fÄr fisk hela tiden nu, men de Àr samma sort hela tiden och inga storlekar. Sailors Choice, en fisk som har lÄg minimÄtt och dÀrför siktar mÄnga pÄ just den hÀr arten för att dom snabbt kan fÄ ihop till en mÄltid. BÀttre tur nu men nÄn riktigt extraordinÀrt ha fortfarande inte kommit upp. Iallafall inte pÄ vÄra krokar. Men vi har fÄtt sett nÄgra fantastiska fiskar fÄngade av andra gÀster pÄ bÄtarna. Bland annat Hogfish, en fisk med ett otroligt konstigt utseende.

SÄ kommer vi till vÄran bokade fisketur. Vi möter upp vÄr Kapten pÄ morgonen och Äker ut. Första stoppen Àr att köpa bete frÄn bÄtar som ligger ankrade lÀngst vÀgen ut. Kapten Jeff berÀttar lite om bÄtarna och husen runt kanalerna pÄ vÀg ut och pekar ut Steven Spielbergs 300 miljoner dollars skuta som ligger ankrad nÀra utloppet till havet. Herregud. Vilket as till bÄt.
VÀl ute sÄ börjar vi med att skicka ut en drake, för idag Àr det "Kite-Fishing" som gÀller! En metod som jag tidigare knappt har hört talas om.
Tanken Àr att man ska kunna fiska betet alldeles under ytan av vattnet. Med en lina till draken som man clipsar fast linorna frÄn spöna i sÄ hÀnger betesfisken alldeles under ytan och nÀr fisken hugger ska linan lossa frÄn draken och fighten Àr igÄng. Som att trolla med pulkor fast upp i luften istÀllet. Problemet dock Àr att en drake Äker hejvilt uppe luften av luftströmmarna och betesfisken dÄ hÀnger med. De hÀr kan medföra en betesfisk som dinglar 3 meter ovanför vattenytan sÄ man fÄr konstant veva in och slÀppa ut lina för att hÄlla betet pÄ rÀtt plats. Mycket jobb.
Samtidigt slÀpper vi ut tvÄ spön som fÄr slÀpa efter bÄten medans vi driver med betesfiskar pÄ frilina, och ett riggat för att hÄlla nÀra botten. Bra preparerat med bra tÀckning och bra utrustning, jag Àr nöjd. Jusst de slÀpande spöna var melodin för dagen för det tog inte lÄng tid innan första rullen skrek. Niklas fick ta denna och efter nÄgra hyfsade huvudrusk och rusningar sÄ kom ett av vÄra villebrÄd för resan. Haj! Inte den största men en fin Silky Shark var landad. Tjoho! Fisket fortsÀtter och Daniel och Micke fÄr varsin Blue Runner innan det Àr min tur pÄ nÀsta rullskrik. Jag sÀtter in mothugget pÄ bottenspöt och de Àr lite tungt, men inte mer. NÄnting Àr fel tÀnker jag och upp kommer en bit korall som lossnat vid mitt mothugg. Och mitt i korallen sitter en pilgrimmsmussla, alltid nÄtt! NÀr nÀsta hugg kommer sÄ Àr det pÄ frilina spöt och jag sÀtter genast mothugget, den hÀr gÄngen sÄ rör de pÄ sig! NÀr den nÀrmar sig bÄten tror jag först att det Àr en liten haj, men sen ser jag att det Àr en Remora! Hajens följeslagare! Riktigt roligt! Dessa lÀckra fiskar har en enorm sugplatta pÄ pannan som dom anvÀnder för att Äka snÄlstjuss med större fiskar tills lÀget att Àta dyker upp. Och med sina vita rÀnder lÀngs med kroppen pÄ fisken var den faktiskt riktigt vacker. Kapten Jeff demonstrerade sugkoppen genom att helt enkelt dunka fisken i sidan av bÄten och sen satt den dÀr. Helt fast. Skitunderligt.
Klockan blev mycket och vi började bege oss hemmÄt, och eftersom vi drivit rÀtt lÄngt sÄ slÀngde vi fram trollingprylarna och trollade oss hemmÄt. HalvvÀgs hem hugger det vid ett parti flytande vÀxtlighet och jag tar spöt, ingen fight alls förÀn fisken Àr i bÄten dÄ den gÄr ballistic, det Àr en mindre Silky Shark som blir helt tokig. Kapten Jeff Àr mycket försiktig sÄ jag tror nog han har Äkt dit nÄn gÄng i sitt liv och vill inte att nÄn ska röra den. Men som hajen hÄller pÄ sÄ kan han inte fÄ tag i kroken sÄ jag greppar stjÀrtfenan och hÄller fast den Ät honom. De Àr en sÄ speciell kÀnsla pÄ en hajs hud, liknar som inget annat. slött sandpapper och gummi. Iallafall sÄ Àr resan över och vi Äker hem. rÀtt nöjda ÀndÄ. De va en bra kapten med bra utrustning och ett hyfsat fiske.

Vi bestĂ€mmde oss för att testa en annan driftbĂ„t för att se om denna var nĂ„ bĂ€ttre Ă€n den vi var ut med. Mer folk pĂ„ denna som gjorde det lite jobbigt att fiska ibland. Vi fiskade i frivattnet Ă€ven denna gĂ„ng men pĂ„ grundare vatten sĂ„ nu gick det att skicka ner betet Ă€nda till botten. Mer fisk fĂ„ngades pĂ„ den hĂ€r bĂ„ten och nĂ„gra riktiga guldklimpar. Bland annat sĂ„ kom det upp en massiv Grouiper runt 20-25 kg, som en sten som rykts frĂ„n botten. Älskar dessa fiskar. SĂ„ kom den kasnke snyggaste fisken jag nĂ„nsin sett, Queen Snapper. Den sĂ„g ut att vara doppad i regnbĂ„gens alla fĂ€rger. Otroligt vacker. SjĂ€lv blev det inte sĂ„ mycket mer Ă€n en Yellowtail Snapper. SkrĂ€pfiske.

SÄsom seden sÀger sÄ ska man spara det bÀsta till sist, och de va precis vad vi gjorde. Jag och en polare bestÀmde oss för att Äka pÄ en delad charter, ett fiske dÀr man betalar för sin plats och sen kan vem som helst annars kliva pÄ. Vi fick 2 andra killar med oss som bÄda ville ha matfisk.
Vi Äkte ut och började med att fiska upp lite betesfisk, Bullet Mackerel var betet vi var ute efter och till slut fick vi tag i tillrÀckligt mÄnga för att börja fiska. Denna gÄng trollade vi hyfsad fart med Bullets angnade pÄ kroken. Fram och tillbaka Äkte vi i de jobbigt höga vÄgorna, och jag började kÀnna mig lite dÄlig. DÄ blev det kul.
NÀstan ut ur vattnet, flygandes mellan vÄgorna och jagande efter vÄr lilla Bullet var ett as till haj! Vattnet spröt efter den dÄ den sicksackade för att hÀnga efter den lilla betesfisken och sen skriker det i rullen som besatt och hajen har tagit betet! Styrman frÄgar om nÄn vill testa sig mot en stor haj och jag slÀnger mig omedelbart i stolen och greppar spöt. Rullen bara skriker och linan kan inte lÀmna spolen fort nog, rullen börjar redan bli varm och spolen fattig pÄ lina! Full fart efter fisken för att inte bli helt strandad men de Àr inte sÄ lÀtt i dessa höga vÄgor och vattnet yr runt i bÄten och vÄg efter vÄg krashar över mig i stolen.
Detta stör mig inte ett dugg just nu för jag Àr sÄ fokuserad pÄ att fÄ lite lina tillbaka pÄ rullen, jag pumpar och vevar, pumpar och vevar och sakta men sÀkert nÀrmar vi oss fisken. Nu Àr vi nÀra, kanske 35-40 meter frÄn fisken och dÄ kommer nÀsta hinder. En motor tjuvnyper luft och dör. Med en motor kan vi inte backa mot fisken. Kan vi inte följa efter fisken sÄ kommer den att tömma spolen. Fisken vÀnder och rusar. Allt detta slit och fisken tömmer spolen pÄ ett par sekunder. Vi mÄste vÀnda bÄten och köra bredvid den för att kunna följa den, de betyder att jag inte kan sÀtta lika mycket press pÄ fisken för att trötta ut den och den hinner vila lite medans vi kör ikapp den. De hÀr kommer att ta tid, och mina armar vÀrker redan. Vi kommer ikapp fisken och den sticker igen, och vi följer efter. Jag tror att den tömmer spolen pÄ lina 5 ggr men jag kan inte vara sÀker dÄ jag Àr sÄ fokuserad. Men varje gÄng vi kommer nÀra fisken sÄ kommer vi lite nÀrmare innan den sticker igen.
Till slutt ligger vi 10-15 m bredvid hajen och det Àr ett monster! Hajen simmar bredvid bÄten och i de höga vÄgorna fÄr vi perfekt insyn pÄ den mÀktiga hammarhajen som glider med bredvid bÄten. Hajen Àr lÀtt 3 meter lÄng och styrman gissar runt 800 lb. Ca 350 kg. Jag gissar inte lika högt men de Àr inga tvivel om att det Àr en otrolig fisk vi har pÄ. Kaptenen och Styrman Àr lyriska, jag fÄr veta att det Àr en ovanlig sorts hammarhaj och att de Àr ovanligt att fÄnga en i den hÀr storleken. Och vi nÀrmar oss ett slutskede av fighten, styrman börjar berÀtta hur landningen ska gÄ till, vart jag ska vara nÀr den kommer till bÄten osv nÀr hajen vÀnder om, drar et tjugotal meter frÄn rullen och slÄr av linan med stjÀrtfenan. Den Àr borta. Enda jag ser Àr en stor skugga som blir mindre och mindre i vÄgorna och tillslut försvinner. Efter 1 - 1,5 timmes fight Àr de över och allt som Àr kvar Àr tystnaden. Tystnaden som uppstÄr nÀr en stor fisk gÄr loss. Mina armar vÀrker, jag kan knappt böja mina sönderskavda fingrar och det Àr tyst.

Trots att mitt livs fisk gled mig ur fingrarna Àr jag glad. Jag kÀnner mig som en vinnare ÀndÄ. Jag har precis fÄtt uppleva mitt livs fight och fÄtt kÀnna pÄ den enorma kraften i ett av havets mÀktigaste djur. Ett Änglok som inte gick att hejda, som knappt gick att sakta ner. Jag var trött lÄngt innan fisken och kommer att ha minnena kvar för evigt. NÀsta gÄng kanske jag kommer hela vÀgen.

Bilder
Lämna en kommentar
För att lämna en kommentar mćste du först logga in
Inlägg
Inlägg frćn 20 Feb 2013
Fiskare #1245: Trots att du tappade din gigant till haj sÄ var det vÀldigt underhÄllande lÀsning! Verkar ha varit en trevlig resa! :)
Huuhka: Kul att du tycker det! De va en riktigt trevlig resa, och shorts, flip-flops och öppet vatten hela dagarna hjÀlpte verkligen till!
Inlägg frćn 23 Feb 2013
Fiskare #1245: Ja jag kan tÀnka mig att det var otroligt skönt!
Inlägg frćn 1 Mar 2013
pikealot: HÀrligt med vÀrme exotiska fiskarter, spÀnnande fiske Martin! LÀckert med Hammarhaj pÄ kroken ocksÄ.:)