10 Jun 2012 | Flugfiske i täfteån

Skrivet av Fiskare #1245.
Deltagare: Fiskare #1248

Två dagar tidigare hade jag tagit studenten och var extra lycklig då jag, Mange och David for på en härlig tur till Täfteån. Vi började ganska högt upp i ån där jag ganska snabbt kunde landa dagens första gädda i ett fint litet sel. När vi hade fiskat av selet gick vi nedströms och provade några grundare strömmar med en del sten som gäddorna kunde tänkas stå bakom. Det dröjde inte allt för länge innan jag krokade dagens andra gädda som inte kunde motstå min fluga som damp ner just bakom stenen där den stod.

Efter några bilder och då gäddan simmat tillbaka fortsatte vi neråt till en fin forsnacke under en gammal bro. Mange lade många kast just på nacken och hade 3-4 hugg men gäddan ville inte fastna. Ett litet tag senare hände det något märkligt. I början av turen hade vi hittat ett drag som jag lagt på bron där vi stod och fiskade, och av misstag råkade jag sparka ner draget från bron, och eftersom det var 1,5 meter ner till vattnet försökte jag snabbt att fånga upp vobblern med spöt, men just steg en gädda till ytan och klippte vobblern. I samma veva fastnade en krok i min fluglina och på så sätt rycktes draget ut ur munnen på gäddan så vi fick tillbaka det trots allt. Kort därefter fick jag en rätt fin gädda på samma ställe som troligtvis var samma fisk.

Efter denna märkliga händelse tog vi bilen ner en längre bit längs ån till ett ganska stort sel. Väl där nötte vi på, både just i strömmen och lite längre ut i selet. Mange och david fick snabbt ett par hugg var men landade ingenting. Någon minut efter Davids senaste hugg försvann min fluga i en kraftig virvel en bit ut i strömmen. Denna fisk hade lite tyngd och på håll såg den ut att åtminstone väga kring 4 kg. Gäddan stretade emot bra och när den kom närmare började jag fatta att det kunde vara ett nytt "Flug-B" och även ett "Å-B". När jag skulle greppa den runt nacken insåg jag att det var en riktigt stor gädda, så jag förde snabbt in den i Ikea-påsen som David stod och höll upp. Nu såg vi att det kunde röra sig om en hundraklubbare, och gäddan vägdes sedan till 7 kg och hade en längd på 101 cm! Sjukt för att vara täfteån! Glada som bara den fotade vi mycket och filmade releasen av den fina gäddan. Vilken underbar fisketur!

Fångsttabell
Fiskart Vikt / längd Fångad av
Gädda 7.00 kg / 101 cm Fiskare #1245
Bilder
Lämna en kommentar
För att lämna en kommentar måste du först logga in
Inlägg
Inlägg från 28 Jun 2012
kirefors: Haha, Flug-B och Ã…-B :)
Inlägg från 29 Jun 2012
Fiskare #1245: Haha hade hört er säga "sjö-B" på ett bottennapp-avsnitt ;)