11 Feb 2012 | Ismete Voxsjön

Skrivet av Fiskare #1362.

Dagens fiske...

Var ska ja börja, vaknade senare än tänkt och ringde till Pär som svarade direkt och lät ungefär som att han smällt i sig 10 RedBull. -Godmorgon Smulan! sa Pär
-Jo god morgon! sa jag

De hör nämligen inte till vanligheten att jag bemöts av iver när jag ringer mina fiskevänner innan solen gått upp. Kom iväg rätt så sent pga trötthet och hundrutiner, solen sken ner genom molnen när vi anlände till vår bestämda destination ( numera hemliga viken ).

Plockade ur bilen och började lasta 4-hjulingen, de blev två vändor innan vi fått ut all utrustning på isen, Pär plogade upp några smårutor för att testborra och kolla djup.
Konstaterade ganska snart att detta område knappt dög till att lära sig simma då borren grävde ner sig i dyn så fort den gått igenom isen.

Packa om och iväg till nästa hörna, denna gång till mer kända djup. Vi hjälpes åt att ploga upp ett område där vi tänkt angla och satte snart igång att göra iordning angeldon och metspön. Denna gång köpte vi betesfisk av Älvstrand och ni som gjort de förr vet ju vad de betyder, japp i princip kan man kalla de för sardiner för mycket större än så är de inte.

När vi väl fått ut alla grejer och slagit oss till ro tog vi lite kaffe och smörgås för att stilla ivern lite. Efter ett tag kom de en gubbe på en skoter och stannade vid våran anglingsplats.

-Blire nå !? sa gubben på skotern
-Näeh inte än men de verkar dåligt vi har iaf suttit en timme nu.. sa jag
-Jasså! sa gubben på skotern
-Men jag vet inte hur de är fiska precis här heller för jag har aldrig gjort de...sa jag
-Jaha, de brukar sitta där på andra sidan vet ja...sa gubben på skotern
-Dem har fått jävligt fin gädda här förr genom åren!

-Jasså !? Men då tar vi å packar ihop å flyttar dit istället...sa jag
-Skitfiske på er! sa gubben på skotern innan han startade sin förmodligen årsnya Touringmaskin och for iväg över isen.

-Ska vi ta å packa ihop då? sa jag
-Ja vi gör väl de.. sa Pär

Pär gick till 4-hjulingen för att starta upp den enbart för att konstatera att batteriet var stendött efter allt körande med vinchen ( som styr upp/ner på plogblaget )

-Fan! sa Pär
-Vad är de nu är de dött? sa jag
-Jaa...sa Pär

Vi diskuterade igenom hur vi skulle lösa de hela och kom fram till att jag skulle låna Lenas bil för att ta mig ut på isen och sen kabla igång 4-hjulingen. Ringde Lena och fick en Go Ahead, började traska mot bilen med tunga kängor påpylsad från topp till tå, en promenad på ca 500-600m.

Väl framme vid bilen hörde jag ett motorljud och vände på huvudet för att se en kille stå och tända en badtunna och bredvid honom stod en 4-hjuling och brummade.

-PERFEKT !!!

Skuttade glatt genom snön och gick fram till killen...

-Tjena! Du vi har fått betteri-torskt på 4-hjulingen här borta... Du har inte möjlighet att bistå med starkablar tror du? sa jag

-Jasså har ni de, jo visst ja ska bara tända här så åker ja hem efter kablar.
-Var står ni då? sa killen vid badtunnan
-Vi står längst upp till vänster i viken där uppe...sa jag

-Jaja ok, de tar väl en halvtimme ungefär...sa killen vid badtunnan

-Tack! Skitbussigt! sa jag och började traska tillbaka genom snön

Ringde upp Lena och meddelade att vi har löst de på annat sätt, sen ringde ja upp Pär och gav honom den glada nyheten.

-Tja allt är kirrat hittade en kille här nere som hjälper oss...sa jag
-Nice! sa Pär

Väl framme hade Pär redan börjat vår flytt av utrsutningen och de tog inte lång tid innan vi var igång igen. Killen vid badtunnan sken med sin frånvaro och vi satt och undrade om han verkligen skulle dyka upp.

De tog en stund men tillslut kom han...

-Tjena ursäkta att ni fick vänta...sa killen vid badtunnan som nu blev killen med startkablarna.

-Tvärlugnt de...sa jag

Fick igång Pärs 4-hjuling och killen med startkablarna drog iväg, just som han försvann genom skogen så hörde jag Pär utbrista..

-NEJ !!!

4-hjulingen hade lagt av, och vi stod på ruta ett igen. Jaja va ska vi göra vi fiskar så får vi se om han kommer igen. Vi fiskade vidare och tiden rullade på, ingen fisk ville visa sig sugen på våra mörtar och aborrar men vad gjorde väl de när vi ändå hade de så trevligt. Efter ett tag så kom killen med startkablarna igen fast denna gång på en skoter, samma skoter som gubben på skotern åkte på tidigare. Gubben på skotern va alltså killen vid badtunnan som senare blev killen med startkablarnas farsa.

-De går bra för er märker ja...sa han med ett flin
-Ja visst fan sa vi...

Han skulle återkomma med sin 4-hjuling och starthjälp bara han kollat till badtunnan sa han, de dröjde inte allt för länge innan han dörk upp för att hjälpa oss ännu en gång. Pär fick igång sin maskin och killen med startkablarna fråga om allt var OK?

-Japp nu är de lugnt ! sa vi

Han körde iväg och vi stod och varvade lite extra för att få lite mer laddning till batteriet, Pär planerade att ta en tur för att ladda upp batteriet och när han släppte gasen för att få i växeln så dog den igen. I samma sekund som killen med startkablarna försvann genom skogen.
Nu va vi less på skiten, fan va de ska strula då...

-Fan va dehär va drygt då...sa Pär
-Ja å fan va tråkigt att vi aldrig får nån fisk när vi är ute å anglar...sa jag
-Men nu du ! sa Pär

Jag fattade först inte vad han menade, men efter att ha kastat ett öga mot mitt metspö så förstod ja...

-Fisk !!!!

Jag sprang allt va ja kunde till mitt spö och greppade tag, mitt i allt så lossnade min bjällra och for rakt ner ( förmodligen rakt i pannan på gäddan ) som jobbade stenhårt med att dra av lina från spolen. Drog åt slirbromsen en aning vevade sakta tills ja kände motstånd och gjorde ett kraftigt mothugg ( inte sånna som Örjan gör för då hade jag förmodligen skickat gäddan till nästa sjö ) kände att de va något bra på kroken. Vevade in och konstaterade att här gällde de att vara taktisk, ta de lugnt jobba med bromsen akta iskanten i hålet....

-Fan va har jag egentligen för skitlina på denhär rullen då den är ju helt ny...?
-Du har ju nya linan som vi köpte från Berras ...svarade Pär

-Pust! De kändes skönt å veta att jag har ny lina och ny tafs av PikeWire och nya krokar strlk 6, den jävlen ska nog sitta tänkte jag.

Fick jobba bra med bromsen och gäddan gjorde några rusningar som var så pass kraftiga att ja fick släppa ner spötoppen i hålet för att inte riskera att linan skulle gå av mot den vassa iskanten.

Tillslut kunda jag skymta skallen genom hålet och jag gissade att gäddan skulle ligga runt 4-5kg...

Jobbade vidare med rusningar iskanter och bromsen innan jag fick upp skallen ordentligt i hålet...

-Waaaaah! Den är fet! utbrast både jag och Pär innan den gjorde ännu en rusning och linan surrade frisk ut från spolen. Tillslut fick jag iaf slut på henne och lyckades dra upp henne på mitt liggunderlag, kunde inte göra mycket annat än skratta och le.

Min nya Pb gädda, 8050g 105cm 45cm omkrets 100-Klubben äntligen efter alla dessa år av gäddsnipefiskande, och jag har hela eventet på film eftersom min goda vän och fiskekompanjon Pär höll koll på grejerna.

Vinden tilltog och lusten försvann i takt med att hungern gjorde sig påmind, 4-hjulingen va död och jag hade kommit med i 100-klubben. De va bara att packa ihop och ta de lättaste ( Pär fick bära borren ) och börja traska mot bilen.

Efter lite letande fick vi tag i killen vid badtunnan som senare visade sig vara son till gubben på skotern och vi fick igång grejerna och kunde fara hem efter ännu en hård dag på isen. Stort tack till byborna i Fjäle och tack för de fina sällskapet Pär !

Fångsttabell
Fiskart Vikt / längd Fångad av
Gädda 8.05 kg / 105 cm Fiskare #1362
Bilder
Lämna en kommentar
För att lämna en kommentar måste du först logga in
Inlägg
Inlägg från 12 Feb 2012
kirefors: Haha, vilket äventyr. Det är som jag brukar säga, uppoffring lönar sig. Läste att det fanns film på hela fajten, det ska bli kul att titta på :)
Fiskare #1362: Japp heldag på sjön kan sluta hur som hellst ! Måste försöka få ner storleken på filmen så ska ja fixa ett konto på youtube. Hojtar till när de är kirrat :-)