Fiskare #1143

Gick med 15 Jul 2009

Jag heter Stefan TjÀrnlund och Àr uppvuxen pÄ JasminvÀgen i Svartby. Mitt fiskeintresse fick jag frÄn morfar Hugo som var en flitig amatörfiskare. Han hade ett sommarstÀlle i StorÀnget som ligger vid kusten utanför Rundvik och dÀr spenderade jag mÄnga sommarlov som barn. Morfar fiskade för det mesta med nÀt och försÄg vÄr familj med sik och strömming. Jag tyckte om att följa med morfar ut i hans trÀbÄt i tidig otta för att hÀmta in nÀten. Jag minns spÀnningen nÀr man hÀngde över bÄtkanten för att se om vi fÄtt nÄgon fisk. Pappa har berÀttat att en gÄng lutade jag mig sÄ mycket över kanten att jag ramlade i men det har jag sjÀlv inget minne av. Av mormor Signe fick jag lÀra mig att rensa fisken vi fick. Fiskresterna brukade vi sedan slÀnga ut till mÄsen som otÄligt lÄg och vÀntade pÄ dessa delikatesser. Sedan var det brÄttom att hÀmta pilbÄgen för att försöka trÀffa en och annan mÄs men som tur var blev det aldrig nÄgon trÀff. Förutom fiske hos morfar sÄ blev det en och annan tur med metspöt till Höglandssjön med min kompis Stefan Gustafsson. Vi brukade fÄ brax, abborre och mört sÄ klart.

Under Ă„ren 93-00 fiskade jag inte sĂ„ mycket eftersom jag dĂ„ fokuserade min tid pĂ„ studier och jobb. Fiskeintresset kom tillbaka dĂ„ jag trĂ€ffade min sambo Malin. Hon Ă€r ocksĂ„ frĂ„n Övik och vi brukar bo ute i ÖverfĂ€lle hos Malins pappa nĂ€r vi Ă€r i Övik och hĂ€lsar pĂ„. Det Ă€r ett underbart stĂ€lle med strandtomt sĂ„ det Ă€r bara att gĂ„ ner till bryggan eller ta en tur med ekan nĂ€r fiskesuget blir för stort. Malins pappa Ă€r mest intresserad av flugfiske sĂ„ via honom har jag ocksĂ„ blivit intresserade av flugfiske. För att trĂ€na upp kasttekniken sĂ„ brukar jag stĂ„ vid brinkkanten utanför bryggan i ÖverfĂ€lle och kasta. Det Ă€r helt underbart att stĂ„ dĂ€r fina sommarkvĂ€llar nĂ€r det Ă€r alldeles vindstilla och se solnedgĂ„ngen och samtidigt invĂ€nta hugg pĂ„ torrflugan. För det mesta sĂ„ Ă€r det Id som tar flugorna. Har provat lite med streamers ocksĂ„ men utan resultat Ă€n sĂ„ lĂ€nge. Flugfiske Ă€r ju sĂ„ klart roligast i strömmande vatten och vi brukar Ă„ka till GideĂ€lven eller LögdeĂ€lven för att fĂ„nga harr och öring. Det roliga med LögdeĂ€lven Ă€r ju att dĂ€r vandrar ju Ă€ven Havsöringen (eller SlĂ„ttansbörtingen som lokalbefolkningen kallar den) upp sĂ„ har man tur sĂ„ kan man fĂ„ nĂ„got riktigt stort pĂ„ kroken.

Malin och jag har en dotter Moa född -05 och en son Robin född -10. Vi bor i ett radhus i Viksjö som Ă€r en fin plats alldeles vid MĂ€laren nĂ€ra Jakobsberg i JĂ€rfĂ€lla. Vi har en promenad pĂ„ ca 1,5 km för att komma ner till MĂ€larens vatten. Är medlem i Jakobsbergs Sportfiskeklubb (www.jfsk.se) och har nyligen köpt en liten motorbĂ„t för att kunna nĂ„ mĂ„nga av de fina fiskevatten som MĂ€laren erbjuder. Hoppas att det blir lite nya rekord pĂ„ gĂ€dda, gös och abborre inom snar framtid.