pikealot

Gick med 18 Sep 2007

Uppdaterad senast 2015- 04-09

Tjena alla fiskeintresserade!

Andreas heter jag och Ă€r 38 Ă„r. Bor i villa i BJÄSTA med min fru Erika och mina tre pojkar Alexander, Liam och Vincent.
Jag jobbar som Arbetsmarknadscoach pĂ„ Återbruket som hĂ„ller pĂ„ med elektronikĂ„tervinning.
Är intresserad av sport av alla de slag, men mest ishockey och fotboll, som jag sjĂ€lv utövat. Jag Ă€r för övrigt initiativtagare till Sportfiskefrossa, och en av de tre som startat upp sidan. Har Ă€ven gĂ„tt med i fiskevĂ„rdsföreningen för vĂ„ra hemmavatten ( Nedre NĂ€traĂ€lvens FiskevĂ„rsomrĂ„de ), för att frĂ€mja ett bra fiske i framtiden, med Magnus Hallebjer och Erik Forsberg som Ă€r de andra tvĂ„ som startat denna sportfiskesida.

Har alltid gillat fiske Ànda sedan min far tog med mig ner till NÀtraÀlven som liten, fiskade Àven en hel del uppe i fjÀlls. 1 mil söder om SaxnÀs hade vi stuga, endast nÄgra hundra meter frÄn trappstegsforsen. Fiskade ett tag i slutet pÄ 90 - talet och i början pÄ 2000 - talet i VojmÄn, men dÀr beslutade vi sista Äret att vi skulle Äka till Norge för att fÄnga lite mer exotiska arter.

Har som sagt GÀdda som favorit fisk, det Àr en hÀrlig sportfisk med rÀtt utrustning. TÀnk pÄ att catch and release fiske pÄ stora individer Àr viktigt för att hÄlla fiskstammen i ett bra skick, dvs. tar man bort dom stora individerna sÄ exploderar ökningen av smÄ. Summa kardemmuma Àr att dom stora gÀddorna hÄller nere antalet smÄ gÀddor, som i stor mÀngd hotar andra arter. Jag jobbar pÄ för att lyckas slÄ mitt nu snart 23 Är gamla rekord pÄ 13.1 kg (1992), har varit nÀra vid nÄgra tillfÀllen (11 kg, 10.1 kg, 10 kg) men har inte lyckats Àn sÄ lÀnge. Det Àr bara att nöta pÄ och fiska i potentiella storgÀddvatten, till slut sÄ Àr jag sÀker pÄ att jag kommer att fÄ öka pÄ mitt personliga rekord!

Catch & Release gÀller ocksÄ pÄ Abborren, dom stora exemplaren besitter bra gener, det Àr dÀrför vÀldigt viktigt att man slÀpper dom stora tillbaka. En stor hona har ju ocksÄ betydligt mer rom att lÀgga Àn en liten (en Abborre pÄ ca: 1 kg bÀr pÄ ungefÀr 269000 romkorn). Det borgar för en bra stam av Abborre för framtiden. Jag tycker personligen att grÀnsen börjar vid 6 - 7 hekto, all fisk dÀr i kring och över bör fÄ gÄ tillbaka. Abborren Àr ju en fisk som man ofta fÄr ganska mÄnga av sÄ om man vill ta rÀtt pÄ ett gÀng sÄ kan man ju ta fisken 2 - 5 hekto det Àr fin matfisk. Se till att ha med en kamera, vÄg och ett mÄttband eller tumstock, och dokumentera fisken i stÀllet för att ta upp den. DÄ finns det ocksÄ chans att fÄnga fisken igen, kanske Ànnu lÀngre och tyngre. VÀrt att veta Àr att en Abborre pÄ 33 - 34 cm Àr ungefÀr 13 Är gammal, och dom kan leva Ànda till 22 Är.

Har Ă„kt till Norge för havsfiske pĂ„ somrarna nu under en tid (sedan 2001), det Ă€r en alldeles underbar upplevelse, med en nĂ€stan sagolik miljö. Höga berg och djupa dalar, Fjordar, Ă€lvar och sĂ„ Atlanten, Torsk, Sej, HĂ€lleflundra, Kungsfisk m.m, spĂ€nnande nĂ€r man aldrig kan vara riktigt sĂ€ker pĂ„ vad som nappat, kan det bli bĂ€ttre? Roligt att jag fĂ„tt med mig Magnus till Norge, vi har ju fiskat tillsammans sedan en bit in pĂ„ 80- talet, dĂ„ mest efter GĂ€dda, Abborre, Öring och Röding, men det hĂ€r Ă€r ju nĂ„got helt annat. Och chansen att fĂ„nga stor och tung fisk har han ju inget emot. I vĂ„r bĂ„t Ă€r det Peter Andersson, Magnus Hallebjer, Mattias Lövdahl och jag dĂ„, som bildar Team Sportfiskefrossa!:-) Havsfiske i Norge Ă€r nĂ„got varje fiskare borde fĂ„ prova pĂ„.

Kommer att uppdatera eftersom, sÄ det kommer mer framöver!

Fiska och ligg i sÄ kommer dom stora att nappa förr eller senare, skit fiske pÄ er alla!