pikealot

Gick med 18 Sep 2007

Uppdaterad senast 2015- 04-09

Tjena alla fiskeintresserade!

Andreas heter jag och är 38 år. Bor i villa i BJÄSTA med min fru Erika och mina tre pojkar Alexander, Liam och Vincent.
Jag jobbar som Arbetsmarknadscoach på Återbruket som håller på med elektronikåtervinning.
Är intresserad av sport av alla de slag, men mest ishockey och fotboll, som jag själv utövat. Jag är för övrigt initiativtagare till Sportfiskefrossa, och en av de tre som startat upp sidan. Har även gått med i fiskevårdsföreningen för våra hemmavatten ( Nedre Nätraälvens Fiskevårsområde ), för att främja ett bra fiske i framtiden, med Magnus Hallebjer och Erik Forsberg som är de andra två som startat denna sportfiskesida.

Har alltid gillat fiske ända sedan min far tog med mig ner till Nätraälven som liten, fiskade även en hel del uppe i fjälls. 1 mil söder om Saxnäs hade vi stuga, endast några hundra meter från trappstegsforsen. Fiskade ett tag i slutet på 90 - talet och i början på 2000 - talet i Vojmån, men där beslutade vi sista året att vi skulle åka till Norge för att fånga lite mer exotiska arter.

Har som sagt Gädda som favorit fisk, det är en härlig sportfisk med rätt utrustning. Tänk på att catch and release fiske på stora individer är viktigt för att hålla fiskstammen i ett bra skick, dvs. tar man bort dom stora individerna så exploderar ökningen av små. Summa kardemmuma är att dom stora gäddorna håller nere antalet små gäddor, som i stor mängd hotar andra arter. Jag jobbar på för att lyckas slå mitt nu snart 23 år gamla rekord på 13.1 kg (1992), har varit nära vid några tillfällen (11 kg, 10.1 kg, 10 kg) men har inte lyckats än så länge. Det är bara att nöta på och fiska i potentiella storgäddvatten, till slut så är jag säker på att jag kommer att få öka på mitt personliga rekord!

Catch & Release gäller också på Abborren, dom stora exemplaren besitter bra gener, det är därför väldigt viktigt att man släpper dom stora tillbaka. En stor hona har ju också betydligt mer rom att lägga än en liten (en Abborre på ca: 1 kg bär på ungefär 269000 romkorn). Det borgar för en bra stam av Abborre för framtiden. Jag tycker personligen att gränsen börjar vid 6 - 7 hekto, all fisk där i kring och över bör få gå tillbaka. Abborren är ju en fisk som man ofta får ganska många av så om man vill ta rätt på ett gäng så kan man ju ta fisken 2 - 5 hekto det är fin matfisk. Se till att ha med en kamera, våg och ett måttband eller tumstock, och dokumentera fisken i stället för att ta upp den. Då finns det också chans att fånga fisken igen, kanske ännu längre och tyngre. Värt att veta är att en Abborre på 33 - 34 cm är ungefär 13 år gammal, och dom kan leva ända till 22 år.

Har åkt till Norge för havsfiske på somrarna nu under en tid (sedan 2001), det är en alldeles underbar upplevelse, med en nästan sagolik miljö. Höga berg och djupa dalar, Fjordar, älvar och så Atlanten, Torsk, Sej, Hälleflundra, Kungsfisk m.m, spännande när man aldrig kan vara riktigt säker på vad som nappat, kan det bli bättre? Roligt att jag fått med mig Magnus till Norge, vi har ju fiskat tillsammans sedan en bit in på 80- talet, då mest efter Gädda, Abborre, Öring och Röding, men det här är ju något helt annat. Och chansen att fånga stor och tung fisk har han ju inget emot. I vår båt är det Peter Andersson, Magnus Hallebjer, Mattias Lövdahl och jag då, som bildar Team Sportfiskefrossa!:-) Havsfiske i Norge är något varje fiskare borde få prova på.

Kommer att uppdatera eftersom, så det kommer mer framöver!

Fiska och ligg i så kommer dom stora att nappa förr eller senare, skit fiske på er alla!