Lite efterleksfiske!

Deltagare: user1245, user1247 och user1358
Datum: 2014-05-11

De senaste veckorna har vi varit på 4-5 seriösa pass efter gädda i hopp om att ta en finare efterleksfisk. Det var fortfarande lite tidigt så endast några enstaka gäddor hade ätit upp sig litegrann efter leken, men några hyfsade gäddor blev det i alla fall!

Det första passet var det jag och Ludde som stack ut och hoppades på en bra dag på vattnet. Dagen började rätt bra och den andra gäddan som landades var 103 cm och vägde dryga 7 kg.

Vi bytte sedan ställe och Ludde knep direkt en finare fisk på 111 cm som dessvärre bara vägde 8,83 kg. Den hade inte hunnit äta någonting än men det var kull att få en lite bättre fisk i alla fall! Vi fortsatte att nöta på och Ludde fick snabbt en till över metern som var 102 cm.

Efter ett antal gäddor mellan 5-6 kg så lyckades jag nita dit en finare fisk på 8,9 kg och dagen blev just ännu bättre! Denna fisk hade hunnit äta upp sig rätt mycket och var bara 103 cm, och med denna fisk kändes det som att 10an kunde kliva på när som helst! Det blev dock ingen mer finare fisk denna dag, men vi kunde ändå summera dagen med två fiskar just under 9 kg,

Helgen efter var Björn hemma och var sugen på lite gäddfiske så nu stack vi ut alla tre. Denna dag började med ganska många mindre gäddor och en 7-kilos till Ludde, men från ingenstans kom ett gigantiskt gap och slukade mitt bete just vid båten! Det blev en spännande drillning då jag sett hela fisken när den klev på så jag visste att det var en 8a i alla fall. Fisken var riktigt lång men smal och faktiskt riktigt nära 10 kg. Den mätte 117 cm och vägde 9,9 kg, skoj trots att den var så nära strecket!

Efter lite mer nötande bytte vi sedan ställe, och lite senare på dagen smackade det på en fin fisk på Björns spö. Det var också en lite smalare fisk men i alla fall grövre än den jag tog tidigare. 110 cm och 9,2 kg blev ett nytt spinnpers för Björn och förgyllde dagen ytterligare. .

Dessa två 9+are blev också dagens toppfiskar under en underbar och solig fiskedag.

Ett par veckor senare var jag ute med Jesper på en heldags gäddsatsning. Vi var väl förberedda och förutsättningarnna var bra så vi var taggade.

Dagen började med några mindre gäddor samt en kort fisk på kanske 6,5 kg eller något sådant, och efter detta fikade vi litegrann. Vi stack sedan ut igen och jag knep ganska snabbt en fisk på 111 cm som dessvärre var väldigt smal, men kul i alla fall med en hyfsad fisk.

Det blev sedan lite småtrögt fiske med lite medelgäddor innan det på eftermiddagen klev på en bättre fisk. Under början av drillningen kändes den inte speciellt stor men tyngden började komma när den närmade sig båten. Jag pressade rätt hårt men fisken var tung och ville verkligen inte upp till ytan, men till slut gled den upp intill båten och håvades snabbt. "Det är en tia!". Samtidigt har Jesper en gädda som tagit hans bete som måste drillas in i samma veva vilket gör allt lite mer spännande. Jesper krokar snabbt av sin fisk och sedan väger och mäter vi min fisk till 10,05 kg och 112 cm innan den får simma tillbaka. Min första tia i öppet vatten!

Vi fortsatte att nöta på och det var ganska snabbt dags för mig igen. Denna fisk kändes inte heller överdrivet stor i början men när jag fick in lite lina på den så började den knycka riktigt tungt och vägrade ge med sig. Den stretade på riktigt bra och gav mig inte många chanser att få in någon lina, men efter en stund bröt den äntligen ytan ett tiotal meter från båten. Den såg ut att vara kring 9 kg när vi först såg den, men när vi lyfte in den i IKEA-kassen kändes den tung, vilket bekräftades av vågens display som visade 10,84 kg! Denna fisk var otroligt ryggbred och mätte 115 cm.

Efter dessa fina fiskar blev det inget mer speciellt, men nöjd var man i alla fall!